ACTUALITATE 30 mai 2014

Prințul Charles s-a întâlnit cu localnicii din Valea Zălanului [FOTO]

de Székely Emőke | 1535 vizualizări

Acesta a gustat din bucatele pregătite special pentru el și a stat de vorbă cu sătenii

A fost mare forfotă joi la Valea Zălanului, unde Prințul moștenitor al Marii Britanii, Charles, se află într-o vizită de câteva zile. Cu toate că acesta vine de câțiva ani în această zonă, ieri a fost prima dată când s-a întâlnit cu localnicii într-un cadru oarecum formal. Localnicii s-au pregătit de zor și i-au adus Prințului tot ce aveau mai bun în gospodărie: pastramă, cârnați, brânzeturi, kürtös kalács, apă minerală terapeutică, dar și țesături și sculpturi tradiționale, toate și-au găsit locul în livada de meri înfloriţi în care l-au aşteptat pe oaspete. Au venit și bătrânii satului, printre care și câțiva muzicanți, așadar atmosfera a fost una de adevărată sărbătoare. Femeile pregăteau masa, bărbații puneau focul sub un ceaun în care fierbeau un gulaș de mistreț, iar copiii zburdau în voie în iarba proaspăt cosită.

Produse pe placul Prințului

Ajuns la fața locului, Prințul Charles a fost primit de primarul comunei Malnaș, Kasléder József, apoi câțiva copii i-au dăruit jucării de lemn produse la Sfântu Gheorghe, cadou pentru nepotul său, Prințul George, după care oaspetele a zăbovit câteva minute bune pe la mesele sătenilor. A stat de vorbă cu ei, i-a întrebat despre fiecare produs în parte și a gustat din bunătățile expuse. I-au plăcut în mod deosebit țesăturile, dar și scaunele și mesele confecționate de localnici. I-a întrebat dacă au unde să le vândă, apoi a gustat din bucate. A mâncat pâine cu cartofi de la Dioszegi, apoi a gustat și mămăliga cu brânză, apă minerală de Malnaș și vin de coacăze. I-a rugat pe muzicanți să îi cânte şi s-a distrat pe câteva melodii populare. La plecare Prințul nu a dorit să facă nicio declarație, singurul lucru pe care l-a spus jurnaliștilor a fost că vecinii lui din Valea Zălanului sunt niște oameni minunați.

Plimbări în aer liber

Primarul comunei Malnaș ne-a spus că atunci când vine la Valea Zălanului, Prințul de Wales obișnuiește să facă drumeții, să se plimbe pe pajiștile din jurul satului. „Cel mai mult îi place să se plimbe, să admire natura. Are un biolog care vine mult mai des aici, ei știu mult mai bine fauna noastră decât noi” – spune primarul. Acesta a vorbit și despre casa Prințului din Valea Zălanului, care este una simplă, recondiționată doar cu materiale de construcții tradiționale. Oamenii din sat spun că l-au văzut de mai multe ori plimbându-se pe ulițele satului, însă până acum niciodată nu s-au întâlnit cu el. Se simt onorați și bucuroși de faptul că din toate locurile din lume moștenitorul coroanei Marii Britanii a ales locul unde trăiesc ei.

„Nu Valea Zălanului l-a ales pe Charles, ci invers”

„Nu Valea Zălanului s-a dus la Prințul Charles, Prințul Charles a venit la Valea Zălanului. Acesta este un mesaj foarte important de care nu ne dăm seama. Valea Zălanului are o valoare naturală neatinsă, satul arată ca o localitate din anii 1940, oamenii muncesc la fel ca și acum 50-60 de ani, aici nedezvoltarea a devenit un avantaj. Problema este că atunci când pleacă Prințul Charles, satul rămâne aici, oamenii rămân aici, dar pe nimeni nu interesează ce avem noi” – a declarat primarul Kasléder József. Acesta a declarat că fac demersuri pentru ca acest aspect să se schimbe. Astfel la începutul anului au făcut o cooperativă cu tinerii din sat, vor să producă bucate tradiționale pe care să le valorifice. „Avem un brand și vrem să ne folosim de el, însă birocrația și legile nefavorabile nu ne ajută deloc” – afirmă primarul.

Prințul Charles are mai multe proprietăți în Transilvania, iar casa pe care o are la Valea Zălanului a cumpărat-o în urmă cu trei ani de zile. De atunci a venit de mai multe ori în acest sat uitat de lume despre care a spus că este un loc mirific, unde se simte foarte bine. Prințul va părăsi România sâmbătă, iar până atunci a cerut să nu fie deranjat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.