ACTUALITATE 3 iunie 2014

Sâmbătă are loc Serbarea Copiilor Adoptați

de Székely Emőke | 402 vizualizări

Între timp, zeci de prunci așteaptă familiile care se împotmolesc de birocrație

La nivelul ţării noastre sunt peste 60.000 de copii în grija statului, mai bine spus, un oraș întreg ar putea fi umplut doar cu copii orfani sau uitați de familie. În județul Covasna, Consiliul Județean îngrijește peste 2.000 de astfel de copii, în timp ce numărul adopțiilor este de doar 7-8 în fiecare an. Cei care au ales însă să adopte un copil spun că a fost cea mai bună decizie pe care au luat-o, și organizează anual „Serbarea Copiilor Adoptați”.

Cea de-a IX-a ediție

Ajunsă la cea de a noua ediție, „Serbarea Copiilor Adoptați” este un eveniment organizat de Asociația „ProAdopt” și are menirea de a promova adopțiile și a sensibiliza familiile și persoanele care doresc să adopte un copil. Evenimentul va avea loc sâmbătă la Câmpul Benedek (km.7 spre Vâlcele), cu începere de la ora 10, iar organizatorii spun că au pregătit o serie de surprize celor mici, și nu numai. Experiența anilor trecuți arată că acest eveniment se desfășoară într-o atmosferă plăcută, de adevărată familie, unde copiii se joacă în voie, iar părinții pot schimba impresii. Și anul acesta vor fi jocuri, baloane colorate, iar organizatorii spun că îi așteaptă nu doar pe cei care au adoptat copii, ci și pe cei care doresc să adopte și vor să afle mai multe informații.

pro adopt 3

Lege care ajută și nu prea

În România Legea adopțiilor a fost modificată în 2012, iar noile reglementări spun că un copil poate fi dat spre adopție doar dacă părinții biologici, precum și rudele renunță la el. În unele cazuri acest lucru este greu de obținut, iar familiile care doresc un copil îl vor în general la o vârstă fragedă. Legea mai spune că un copil poate fi adoptat dacă timp de un an nimeni din familia biologică nu se interesează de el. Asta înseamnă practic că cel puțin până la vârsta de un an copilul nu poate fi adoptat. „Interesul pentru adopții este crescut, anual vin în jur de 30 de familii să se intereseze, din care în jur de 20 obțin atestatul necesar pentru a adopta un copil. Familiile adoptive preferă copii mici, bebeluși, însă legislația spune că în cazul în care mama biologică nu renunță la drepturile părintești, și de cele mai multe ori nu o face, atunci copilul poate fi dat spre adopție doar după un an, în cazul în care în acest interval nu vine să își viziteze copilul. Așadar practic copilul poate fi declarat adoptabil doar la vârsta de un an în cel mai bun caz” – spune directoarea DGASPC Covasna, Vass Maria, adăugând că numărul adopțiilor în județul Covasna este de 7-8 în fiecare an.

Fiecare lună este prețioasă

Președintele Asociației „ProAdopt”, preotul unitarian Kovács István, este de părere că fiecare lună petrecută în grija statului reprezintă o pierdere pentru copil din punct de vedere sentimental. „Importanța afecțiunii este dovedită științific, așadar fiecare zi, fiecare săptămână este de nerecuperat din acest punct de vedere. De aceea este important ca micuţii abandonați să ajungă cât mai repede posibil la părinții adoptivi, să ajungă în familie. Cu toate acestea consider că legea protejează nu doar copilul și părinții biologici, ci și pe cei adoptivi pentru că poate fi o traumă dacă o familie începe procedura de adopție și în plin proces mama biologică se răzgândește și vrea copilul” – este de părere preotul Kovács István.

Cea mai fericită zi

O femeie de 40 de ani, mama unei fetițe adoptate, ne-a declarat că procedura birocratică, precum și așteptarea au împins-o la marginea prăpastiei din punct de vedere psihic și emoțional, însă de când o are pe fetiță a uitat de toate și se bucură de fiecare minut petrecut cu copilul. „Ani la rând am încercat să avem un copil, și după nenumărate tratamente eșuate am decis să adoptăm un copil. Este o procedură care mi-a pus la încercarea răbdarea şi care s-a terminat cam într-un an și jumătate. De când o avem pe fetiță, viața noastră s-a schimbat în bine, simțim cu adevărat că trăim, și ne gândim să mai adoptăm un copil” – ne-a declarat femeia.

Copii „uitați” în maternitate

Managerul Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, spune că în instituția pe care o conduce anul trecut, dar și în 2012 au fost părăsiți 11 copii, iar până la sfârșitul lunii mai alți doi prunci au fost abandonați de mamele lor. „Acești copii ajung la asistenți maternali, pentru că legea prevede că nu pot fi instituționalizați până la vârsta de 2 ani. Procedura este demarată de DGASPC, însă de multe ori acesta durează, timp în care copiii sunt la spital” – a declarat managerul. Acesta a atras atenția asupra numărului mare de minore care aduc pe lume copii. În 2012 și 2013 aproape 90 de tinere minore au născut la spitalul din Sfântu Gheorghe, iar anul acesta 33 de minore au adus pe lume alți copii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.