ACTUALITATE 18 iunie 2014

Au intrat în vigoare modificările la Legea Zilierilor

de Székely Emőke | 433 vizualizări

Legea Zilierilor, votată în 2012, a suferit mai multe modificări în ultimii doi ani, iar cele mai noi au intrat în vigoare pe 17 iunie. Astfel pot angaja zilieri doar persoanele juridice, adică firmele sau persoanele fizice autorizate.

„Munca de zilier este populară în județul Covasna, lunar avem înregistrați două-trei mii de zilieri. Cei care angajează acești zilieri trebuie să știe că legea le prevede noi obligații, printre care aceea de a ține instructaj de protecția muncii, să le pună la dispoziție echipament de protecția muncii și trebuie să se asigure că persoanele respective sunt apte pentru muncă din punct de vedere medical” – a declarat directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna, Ördög Lajos.

În afară de instituțiile subordonate consiliilor locale alte instituții publice nu pot angaja zilieri. Domeniile pentru care se pot angaja zilieri sunt agricultura, pescuitul, domeniul forestier, însă nu și prelucrarea lemnului, sere, organizarea de evenimente, activități artistice sau activități de publicitate. Ca o noutate, pot fi angajate ca zilieri persoane pentru munci de cercetare și pentru organizarea și desfășurarea de tabere.

O persoană poate fi angajată ca zilier cel mult 90 de zile pe an, iar salariul este între 2 și 10 lei pe oră, banii putând fi acordați la sfârșitul zilei sau după o perioadă mai lungă, chiar și virați pe card bancar. Angajatorii trebuie să aibă un registru al zilierilor în care trebuie să treacă datele persoanelor, iar odată cu schimbarea legii s-a schimbat și acest registru. În ultimele zile au fost solicitate 80 de registre de zilieri, iar ITM a comandat alte 100.

Modificările la Legea Zilierilor permit și ca inspectorii ITM să cerceteze accidentele de muncă în care sunt implicați zilieri. O astfel de nenorocire s-a produs în urmă cu 2 ani, când mai multe persoane au murit după ce remorca în care se aflau a fost lovită de un tren.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.