ACTUALITATE 26 iunie 2014

Ziua Drapelului a fost sărbătorită cu fast la Sfântu Gheorghe [FOTO]

de Székely Emőke | 857 vizualizări

Tricolorul a fost adus de un parașutist al Aeroclubului Român

Onoruri militare, oficialități, avioane, parașutiști și mulți curioși – așa se caracterizează evenimentele organizate joi cu ocazia Zilei Drapelului Naţional la Sfântu Gheorghe. Drapelul ridicat pe catarg a fost adus de un parașutist al Aeroclubului Român, care a aterizat în aplauzele publicului. Acesta și colegii lui au sărit dintr-un avion al Aeroclubului în ciuda vremii nefavorabile, la Sfântu Gheorghe fiind înnorat, iar vântul bătea puternic.

Ceremonie începută miercuri

Evenimentele legate de Ziua Drapelului Naţional au debutat miercuri seara cu ceremonia de coborâre de pe catarg a drapelului arborat anul anterior. În prezenţa comandantului gărzii de onoare şi a unui trompet, pe semnalul „Stingerea”, s-a coborât şi desprins de pe catarg drapelul, care a fost preluat de către garda purtătoare a drapelului. Ulterior drapelul a fost preluat de preotul militar Ioan Cucu, care l-a sfințit joi dimineața. Evenimentele s-au bucurat de prezența mai multor oficiali, printre care prefectul Marius Popică, secretarul de stat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, Codrin Munteanu, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Nicolae Ciucă, Şeful Direcţiei Domenii şi Infrastructuri, Gl. bg. Gheorghe Nistor, șeful Resurselor la Statul Major al Forţelor Terestre, Gl. bg. Cristinel Cernea, și comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Gl. bg. Adrian Tonea.

„Să ne iubim tricolorul”

În discursul său, prefectul Marius Popica a spus că Ziua Drapelului Naţional a fost instituită pentru a marca momentul istoric din 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat că Tricolorul – albastru, galben şi roşu – să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor, cele trei culori, împărţite în mod egal, reprezintă principiul egalităţii, iar orientarea culorilor în sus semnifică verticalitate.

„Încă din antichitate, popoarele, în situaţii de primejdie ori de sărbătoare, au strâns rândurile şi şi-au manifestat solidaritatea şi bucuria în jurul simbolurilor proprii, materializate şi în drapele. Tricolorul românesc semnifică veacurile de gând şi luptă, pentru unitate şi independenţă ale întregului popor român. Drapelul naţional nu este o simplă bucată de pânză, în el şi prin el flutură şi trăieşte toată simţirea românească, încărcata istorie a neamului nostru, prin luptele date sub un singur stindard, pentru ca românii să îşi câştige independenţa. Pentru unii – o pânză, pentru alţii – nişte culori, iar pentru noi, românii, el simbolizează trecutul, prezentul şi solidaritatea tuturor cetăţenilor români. Momentul de astăzi are menirea să ne apropie de rădăcinile noastre şi să ne amintească faptul că mulţi au plătit cu viaţa pentru a apăra drapelul tricolor ca simbol al libertăţii, unităţii şi continuităţii neamului românesc” – a declarat prefectul.

Acesta a mai spus că pentru militari, drapelul este simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare, el evocă trecutul glorios de luptă al poporului român pentru libertatea naţională. „Albastru, galben şi roşu sunt culori pe care fiecare dintre noi le păstrăm în suflet. Cunoscându-ne trecutul şi valorile naţionale, trebuie să ne iubim tricolorul şi să-l păstrăm în suflet! Să onorăm, aşadar, acest simbol nu doar astăzi, ci în fiecare zi, prin faptele şi gândurile noastre, căci el face parte din identitatea noastră ca popor! Drapelul Naţional să dăinuie în veci peste aceste meleaguri!” – și-a încheiat prefectul discursul.

Drapel coborât de dincolo de nori

Aducerea drapelului României ce urma a fi înălţat pe catarg a fost una spectaculoasă. Şapte paraşutişti aparţinând Aeroclubului Român au coborât în spaţiul din apropierea gărzii de onoare şi au înmânat drapelul gărzii purtătoare. În timp ce garda de onoare prezenta onorul, garda purtătoare a drapelului s-a deplasat către locul de înălţare şi a prins drapelul pe catarg, iar preotul militar a rostit binecuvântarea acestuia. După sărutarea drapelului României de către oficialităţile prezente la ceremonial, Muzica Militară a Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” şi întreaga asistenţă au intonat Imnul Naţional. În acest timp, spre deliciul publicului, formaţiuni de avioane aparţinând Aeroclubului României au survolat la joasă înălţime spaţiul aerian împrăştiind mii de fluturaşi tricolori. La finalul activităţii, garda de onoare constituită din unităţile aparţinând MApN şi MAI (însoţite de drapelele de luptă ale acestora) a defilat pe acordurile muzicii militare prezentând onorul drapelului înălţat pe catarg.

Oameni bucuroși

La evenimentele de joi au participat în jur de 250 de spectatori. Unii au venit pentru a sărbători, alții au fost atrași de parașutiști și avioane. Nu e de mirare că la sfârșitul ceremoniei copiii s-au visat aviatori sau soldați, și ne-au spus că peste câțiva ani ei vor fi cei care vor aduce drapelul cu parașuta. „A fost foarte frumos, cel mai mult mi-a plăcut când avioanele au zburat aproape de noi” – ne-a spus un puști de câțiva ani. „Asemenea ocazii trebuie sărbătorite cum se cuvine. Drapelul, imnul și însemnele noastre fac parte din ființa noastră, și este foarte bine că aceste zile nu sunt uitate. E prilej de bucurie și mândrie pentru mine, iar ceremonia din acest an a fost organizată exemplar” – ne-a declarat Ion Marinescu, un pensionar din oraș.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
incze.erno, 29 iunie 2014
ce aprobare, mai vrei, ar fi bine sa numai prostim,lumea si cineva vrea george sa fie treaba lui da daca cineva vrea gyuri treaba lui.
incze.erno, 29 iunie 2014
frumos poate pentru tine,blegule de ce nai numerat ,cati a fost si decine a fost platiti,al doilea poate,liliputi nu vrea primari sa sarbatoreasca cu neamul nobil, ca si multi alti.si aici vreti sa citeste integral
Alina, 29 iunie 2014
Cinste drapelului roman!!sanatate celor care trăiesc pe pământ românesc si sub drapelul nostru.
Florin, 28 iunie 2014
Vor participa, cand se va realiza autonomia, ca atunci le va fi mai bine romanilor. Acum nu au avut timp, pentru ca au lucrat la proiectul care ii va ferici pe romani.
lili, 27 iunie 2014
Nu-l vad pe Primarul Antal Arpad, nu-l vad pe Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, ei nu au participat la sarbatoarea Drapelului, pentru ei nu a fost Ziua drapelului Romaniei ?!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.