Cum protejezi bateria laptopului ca să te ţină mai mult

de Covasna Media | 1012 vizualizări

La început, bateria laptopului te ţine câteva ore. Apoi, te miri că nu mai ai energie nici măcar pentru 10 minute. Din fericire, poţi schimba ceva!

Orice baterie are o durată de viaţă, ştim asta cu toţii, dar mulţi habar nu au că tocmai ei sunt cei care îşi “omoară cu zile” bateriile. Explicaţia e simplă, dar nimeni nu se stresează să citească vreodată instrucţiunile de pe spatele ei.

Temperatura, bat-o vină!

Da, temperatura e poate cel mai mare duşman al bateriei de laptop. Cu cât sunt mai multe grade, cu atât impactul e mai mare. Ideal, bateria ar trebui menţinută la temperatura camerei. Însă mulţi dintre noi obişnuim să ţinem laptop-ul pe genunchi, sau chiar în pat, acoperindu-i fantele de evacuare a aerului cald. Ne dăm seama abia după ce începe să se încingă. Cu timpul însă, bateria va ţine din ce în ce mai puţin. Rezolvarea e simplă: folosiţi un stand de laptop, cel mai bine cu ventilator încorporat. Vă poate scuti de o grămadă de probleme.

Îl ţin la încărcat, dar cât?

Cât e nevoie, bineînţeles. Greşeala e alta. Să foloseşti tot timpul laptopul şi cu baterie şi conectat la priză. Un grad de încărcare de 100% va dăuna în timp bateriei. Ideal, o baterie Li-Ion ar trebui să stea cam între 40-60%, dar dacă nu e mereu posibil, încercaţi să o descărcaţi până la această valoare măcar o dată pe săptămână, aşa cum recomandă cei de la Lifehacker. Unele laptopuri au opţiunea de a nu mai încărca bateria peste 70%. Dacă firmware-ul laptopului vostru permite asta, atunci puteţi activa opţiunea respectivă, pentru a proteja bateria.

Iar dacă îl folosiţi cu bateria scoasă, atunci cel mai bine e să o depozitaţi într-un loc uscat, răcoros şi ferit de razele soarelui. Iar bateria ar trebui să fie încărcată la aproximativ 40%. Aceasta e valoarea optimă pentru cea mai lungă durată de viaţă. În niciun caz însă, nu folosiţi un alt alimentator decât cel care respectă valorile indicate de producătorul laptop-ului.

Şi setările?

Şi setările sistemului de operare pot ajuta. Pe lângă câteva trucuri care te ajută să-ţi ţină mai mult bateria fix atunci când ai mai mare nevoie, opţiunile pentru alimentare reprezintă un punct bun de plecare. Mergeţi la Control Panel – hardware and Sound – Power Options şi setaţi planul care vi se pare cel mai potrivit. Power Saver, dacă aveţi nevoie ca bateria să se descarce mai puţin, sau Balanced (care este şi modul recomandat de Windows), pentru o folosire echilibrată. În ceea ce priveşte setările avansate, vă puteţi juca cât de mult doriţi.

(yoda.ro)

Distribuie articolul:  
|

Știință & Tehnologie

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Florin, 1 iulie 2014
Cea mai mare prostie sa folositi laptopul cu bateria scoasa.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.