ULTIMA ORĂ 7 iulie 2014

INS: Salarii mai mici în mai decât în aprilie

de Covasna Media | 535 vizualizări

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.328 lei în luna mai, cu 2,8% mai mic decât în aprilie, iar salariul mediu net a ajuns la 1.682 lei, în scădere cu 53 de lei (3,1%) faţă de luna precedentă, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari salarii medii nete s-au înregistrat domeniile extracţiei petrolului brut şi a gazelor naturale (5.512 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (959 lei).

Indicele câştigului salarial real pentru luna mai 2014 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 96,9%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 124,9%, cu 3,9 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna aprilie 2014.

În luna mai 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă, ca urmare a acordării în luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv pentru sărbătorile de Paşte), sume din profitul net şi sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producţie sau de încasările mai mici (în funcţie de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale salariului mediu net s-au înregistrat în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), cu 20,7%. Au mai fost scăderi, între 10,0% şi 17,5%, în telecomunicaţii, extracţia cărbunelui superior şi inferior, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), extracţia minereurilor metalifere, colectarea şi epurarea apelor uzate şi între 8,0% şi 10% în fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea băuturilor şi transporturi aeriene.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.