ULTIMA ORĂ 9 iulie 2014

De joi, statul le poate da bani debutanţilor în afaceri indiferent de vârstă

de Covasna Media | 548 vizualizări

De joi, 10 iulie, debutanţii în afaceri pot beneficia de finanţare de la stat pentru a-şi pune în practică planurile, indiferent de vârstă. Este vorba despre creditele nerambursabile de până la 10.000 euro. Până acum, în cadrul programului exista o condiţie de vârstă, care a fost însă eliminată.

De Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzători beneficiau până acum tinerii cu vârste de până la 35 de ani. De joi, iniţiatorii de businessuri de orice vârstă pot depune proiecte pentru a primi creditul nerambursabil de până la 10.000 de euro din valoarea totală a cheltuielilor aferente planului de afaceri.

Programul a fost lansat acum trei ani, iar în urma succesului de care s-a bucurat până acum s-a decis prelungirea lui până în anul 2020. Astfel, în fiecare an, cel puţin 550 de debutanţi în afaceri vor putea beneficia de sprijin financiar din partea statului. Proiectul a condus la crearea a peste 10.000 locuri de muncă.

Condiţiile de înscriere în Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzători

Finanţarea acoperă 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care solicitantul face dovada surselor de cofinanţare. Alocaţiile financiare nerambursabile se acordă în limita sumelor aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Economiei.

Totodată, statul acordă garanţii prin Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii pentru creditele contractate de întreprinzători în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Ministerului Economiei, până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei.

De asemenea, aceştia sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi angajaţi pe perioadă nedeterminată. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acordă pentru veniturile salariale lunare care depăşesc cuantumul câştigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.

Alte scutiri se acordă la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului, pentru înregistrarea microîntreprinderii, precum şi de la plata tarifului pentru publicarea în Monitorul Oficial al României.

Planul de afaceri propus trebuie să cuprindă investiţii în active corporale şi/sau necorporale, pe o perioadă determinată, în scopul realizării unor obiective clare, concrete şi reale.

Înscrierea în program este continuă şi se face online pe site-ul Ministerului Economiei.

Vor fi finanţate achiziţia de terenuri pentru construcţii şi/sau amenajări efectuate în cadrul proiectului, construirea sau achiziţia de spaţii destinate realizării activităţii pentru care s-a solicitat finanţare, de mobilier, echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru, aparate şi instalaţii de măsură, control şi reglare, tehnică de calcul, de mijloace de transport, cu excepţia achiziţiei de vehicule de transport rutier de mărfuri, solicitate de întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri în numele terţilor.

Solicitantul trebuie să facă dovada deţinerii în proprietate a terenului pe care urmează să se realizeze construcţia sau a unui drept de uzufruct, contract de concesiune ori închiriere a terenului respectiv, valabil pe o perioadă de minimum cinci ani de la finalizarea investiţiei, iar activele achiziţionate trebuie să fie noi.

Totodată, aplicanţii pot primi finanţări nerambursabile pentru brevete, licenţe, mărci comerciale şi alte drepturi şi active similare (francize, etichetare ecologică, etc), autorizaţii, materii prime, mărfuri, pentru acoperirea costurilor de personal, de training şi formare personală, precum şi pentru servicii de contabilitate, consultanţă fiscală şi juridică, consultanţă IT şi PR.

Cheltuielile cu serviciile de consultanţă nu pot depăşi 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

În ceea ce priveşte obligaţiile întreprinzătorilor, ghidul solicitantului prevede reinvestirea anual a cel puţin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent şi angajarea şi menţinerea în activitate a cel puţin doi salariaţi de la momentul obţinerii facilităţilor şi până la pierderea calităţii de microîntreprindere.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.