ACTUALITATE 14 iulie 2014

La Întorsura Buzăului, apă caldă doar în weekend

de Agerpres | 870 vizualizări

Pe toată durata verii, locuinţele şi instituţiile publice din oraşul Întorsura Buzăului racordate la centrala termică cu rumeguş vor beneficia de apă caldă doar în weekend, măsura restricţionării acestui serviciu fiind luată până la jumătatea lunii octombrie pentru stoparea pierderilor financiare ale societăţii Salubritatea.

Directorul societăţii 'Salubritatea' Întorsura Buzăului, Marcel Murea, a declarat că pe timpul verii, când centrala furnizează doar apă caldă, nu şi căldură, cheltuielile de funcţionare depăşesc de patru ori încasările, prin urmare singura soluţie pentru a evita 'avalanşa' pierderilor financiare a fost restricţionarea temporară a acestui serviciu.

„Iarna, acoperim cheltuielile de funcţionare ale centralei, dar vara, când livrăm doar apă caldă, cheltuim 50.000 de lei pe lună şi facturăm 10-11.000 de lei, sumă care nu acoperă nici măcar energia electrică. (...) Văzând situaţia, am făcut un raport către Primărie şi ne-am gândit ce măsuri putem lua pentru a stopa pierderile. Una dintre soluţii este să construim o centrală mai mică pentru perioada verii, - deja au venit specialişti, au făcut măsurători, domnul primar a mers la Bucureşti ca să obţină fonduri, iar a doua a fost să limităm temporar furnizarea apei calde. (...) Deci până pe 15 octombrie, când vom porni căldura, vom furniza apă caldă doar în weekend. Ştim că este o măsură nepopulară, dar sperăm ca cetăţenii să înţeleagă situaţia”, a explicat Marcel Murea.

Potrivit acestuia, centrala, construită în urmă cu mai bine de zece ani cu sprijinul Guvernului României şi al celui danez, este prea mare pentru clienţii pe care îi are, la aceasta fiind racordate blocurile de locuinţe, unităţile de învăţământ, câteva magazine şi case particulare, iar pentru a putea conecta şi alţi consumatori, cum ar fi Spitalul orăşenesc, Judecătoria, băncile şi Poliţia, ar trebui făcute noi investiţii pentru extinderea reţelei.

O altă problemă o reprezintă aprovizionarea cu rumeguş.

„În urmă cu zece ani, îl găseam pe degeaba, acum o firmă de PAL cumpără tot rumeguşul din zonă cu 17 lei metrul cub”, a mai spus Marcel Murea.

Primarul oraşului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, a declarat că, în baza acordului încheiat cu Guvernul danez, autorităţile locale sunt obligate să menţină în funcţiune această centrală cu rumeguş până în anul 2018, deşi este nerentabilă.

„Să mă exprim plastic, trebuie să pornim o fabrică pentru încălzirea unui lighean cu apă. (...) În momentul de faţă centrala e disproporţionat de mare, ca să nu mai vorbim de faptul că nu mai găsim rumeguş ieftin. (...) Ne-ar trebui mai multă reţea, mai mulţi consumatori şi o centrală mai mică pentru perioada verii ca să nu mai avem pierderi. În acest scop am solicitat deja sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, a spus primarul Leca Băncilă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
N-aitu treaba, 22 august 2014
Intorsurenii sa se roage la D-zeu ptr. o ploaie calda,doar seful centralei e fata bisericeasca,prezenta lui intr-o centrala e direct proportionala cu pofta unui gay pentru o femeie goala.
cosmin, 16 iulie 2014
V-as da in judecata nesimtitilor ! numai improvizatii ati facut la ea cand se strica !
Kviatkovski, 15 iulie 2014
Pai ce sa faca ei acolo cu apa calda ? Si asa este frig,asa caaa...(bine inteles ca am facut o gluma).Asa-i romanul. Pana nu faceau peleti sau centrale termice la care materia prima este citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.