ACTUALITATE 16 iulie 2014

Numărul mamelor minore, în continuare în creştere

de Agerpres | 528 vizualizări

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe este îngrijorată de creşterea numărului mamelor minore, dar mai cu seamă de scăderea vârstei la care tinerele dau naştere primului copil.

Managerul general al instituţiei, András-Nagy Róbert, a declarat că un număr de 44 de minore au născut în acest an la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, dintre care şapte abia împliniseră 14 ani.

„În 2012, s-au înregistrat 84 de cazuri, anul trecut 87, iar până la jumătatea acestui an avem deja 44 de cazuri, printre care 26 de tinere între 16-18 ani şi 18 între 14 şi 16 ani. Îngrijorătoare este scăderea vârstei la care unele tinere dau naştere primului copil. La 13-14 ani, aceste fete, să spunem lucrurilor pe nume, nu sunt pregătite nici psihologic şi nici fiziologic pentru a deveni mame”, a declarat András-Nagy Róbert.

Majoritatea mamelor minore provin din comunităţile de romi din localităţile Vâlcele, Araci, Hetea, Sfântu Gheorghe, Belin, Olteni, Ghidfalău, Întorsura Buzăului şi zonele limitrofe.

András-Nagy Róbert a menţionat că fiecare caz de acest gen intrat în atenţia spitalului este raportat Poliţiei şi Direcţiei pentru Protecţia Copilului, care au datoria să ia măsurile impuse de lege împotriva persoanelor care întreţin relaţii intime cu minori. Potrivit Codului Penal, raportul sexual cu minori se pedepseşte cu închisoarea.

„În cazul raportului sexual cu minori, pedeapsa prevăzută de lege este de până la şapte ani de închisoare. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Covasna a primit astfel de sesizări, poliţiştii au făcut cercetări, au întocmit dosarele şi le-au trimis la instanţă, care decide dacă se aplică sau nu pedeapsa. Dar, de regulă, în faţa instanţelor, tinerele au mărturisit că nu au fost abuzate şi că raportul sexual a fost consimţit”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, Nicoleta Marin.

Şefa Direcţiei judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna, Vass Maria, susţine că e nevoie de un efort concertat din partea autorităţilor locale şi instituţiilor statului pentru informarea şi educarea tinerelor astfel încât să evite sarcinile nedorite, menţionând că există deschidere şi din partea unor organizaţii civile care au distribuit materiale contraceptive.

Potrivit acesteia, printre femeile care şi-au abandonat copiii în spitale după naştere s-au numărat şi tinere minore, iar bebeluşii au ajuns în sistemul de protecţie socială de stat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.