SPORT 20 iulie 2014

Guinness Book a omologat recordurile lui Orbán-Barra Gábor

de Székely Emőke | 956 vizualizări

Sportivul covăsnean vrea să plece din țară pentru că aici nu are sprijin

La Zilele Sfântu Gheorghe din acest an unul dintre cele mai savurate momente a fost recordul stabilit de sportivul de trial bike Orbán-Barra Gábor. Acesta a reușit să doboare recordul mondial de sărit pe o roată a bicicletei, iar reprezentația a fost urmărită cu sufletul la gură de mii de oameni. Gabi a reușit să doboare vechiul record de 240 de sărituri, reușind să sară de 309 ori. Aceasta nu a fost însă singura lui „ispravă” de acest fel, pentru că tot la zilele orașului a parcurs 27,58 de metri cu bicicleta mergând cu spatele, ceea ce a fost de asemenea record (vechiul fiind de 18,18 metri).

recorduri orban gabor

Guinness a omologat recordurile

Gabi a primit săptămâna trecute un e-mail de la Guinness World Record, așadar cele două reușite ale covăsneanului au fost omologate, iar în următoarele zile va primi și diplomele care atestă acest lucru. Sportivul este bucuros, însă situația de zi cu zi îi umbrește bucuria și îl face să se gândească serios să plece din țară. „Aici nu ai cum să evoluezi. Degeaba merg la tot felul de concursuri în țară, dacă nu mă pot duce la cupe europene sau mondiale, unde aș putea să învăț și să evoluez. Și anul acesta au fost 6 cupe mondiale, nu am putut merge la niciuna. O asemenea deplasare costă 500-600 de euro, așadar nu e o avere prea mare, dar cu toate astea nimeni nu vrea să mă susțină. Dacă în ultimii 2 ani aș fi participat la aceste competiții, cu siguranță eram deja în top 10, maxim top 15 mondial” – ne-a declarat Gabi. Acesta a mai spus că, contrar opiniei publice, nu a primit bani de la Guinness pentru recordurile stabilite. „Cei de la Guinness nu mi-au trimis niciun cristal Swarovski de mărimea capului meu, și nici un cec cu 6 cifre. Eu nu înțeleg de ce oamenii sunt convinși că am luat bani pentru aceste recorduri. Nu am luat nimic. Poate și din această cauză sponsorii se țin departe de mine, cred că m-am îmbogățit din aceste recorduri” – spune sportivul.

„Sportivii locali nu sunt ajutați”

Orbán-Barra Gábor este multiplu campion național la trial bike, iar în ultimii ani a făcut practic tot ce i-a stat în putință pentru a se afirma. A participat la o emisiune de căutat talente, a câștigat concursuri după concursuri și a doborât două recorduri mondiale. Nimic nu i-a adus însă sprijinul scontat, așadar se gândește să plece. „Văd peste tot campanii prin care ni se cere să ajutăm producătorii locali, să cumpărăm produse locale, dar parcă toți uită de sportivii locali. Eu la fiecare concurs reprezint Sfântu Gheorghe, reprezint România. Degeaba o fac pentru că sprijin nu primesc de la nimeni. În urmă cu doi ani stăteam mult mai bine în ceea ce privește sponsorii, acum nu am practic niciun sponsor permanent. În loc ca rezultatele să aducă sprijin, e exact invers. De aceea vreau să plec, în Statele Unite ale Americii sau în Emiratele Arabe Unite, locuri unde sportivii sunt priviți altfel, iar munca lor este apreciată, mentalitatea este diferită” – povestește Gabi.

Aceleași eterne probleme

Chiar dacă Gabi a fost mediatizat, mai ales în timpul emisiunii „Românii au talent”, oamenii continuă să se certe cu el. Eternele discuții legate de posibila distrugere a bordurilor par să nu aibă sfârșit. „Mă antrenez cel puțin 3 ore în fiecare zi, dar din păcate avem aceleași probleme ca și în urmă cu un an, doi. Oamenii vin și se ceartă cu mine și cu colegul meu de antrenament, spun că distrugem scări și borduri, așadar la fiecare antrenament avem parte de câteva discuții de acest fel” – spune Gabi. Ideal ar fi să aibă un loc de antrenament amenajat, dar despre asta deocamdată nici nu poate fi vorba. O îmbunătățire în acest sens s-a arătat din partea polițiștilor locali, care, spune Gabi, nu îl mai iau la rost, ci îl lasă să se antreneze, ba mai mult decât atât, l-au felicitat pentru performanța obținută cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe.

Show-urile lipsesc cu desăvârșire

Orban-Barra Gábor ne-a declarat după emisiunea „Românii au talent” că se așteaptă la o nouă etapă din viața lui, când, datorită managerului pe care îl are să meargă la diferite show-uri, unde să fie plătit pentru acrobații pe două roți. Pe atunci părea că succesul îi surâde pe acest plan, avea invitații, și a participat chiar și la filmarea unui videoclip al Innei. A urmat însă o perioadă fără invitații, iar de câteva luni managerul nici nu îi mai răspunde la telefon. „Va trebui să îmi găsesc un nou manager, pentru că acesta nici nu îmi mai răspunde la telefon. Nu mai sunt show-uri, nu mai e nimic” – spune Gabi.

Orbán-Barra Gábor are 25 de ani și practică trial bike-ul de peste 10 ani. Este multiplu campion național la categoria elite, iar cel mai bun rezultat al său este clasarea în primii 30 la o cupă mondială.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ilyes Ibolya, 20 iulie 2014
Felicitari! Cand revine Videanu, o repara firma lui bordurile...Ca pe sosele- ulite, strazi, ne rupem noi, cetatenii de rand, masinile...;)
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.