ACTUALITATE 21 iulie 2014

În comă alcoolică la 12 ani

de Székely Emőke | 431 vizualizări

Un copil din Valea Belinului a ajuns la Spitalul Judeţean în comă alcoolică, iar autorităţile vor să afle cum s-a întâmplat acest lucru

Un băiat în vârstă de 12 ani din Valea Belinului a ajuns duminică seara la spital în comă alcoolică. Acesta a fost adus de ambulanță la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, unde medicii i-au acordat îngrijirile necesare și l-au transferat de la Unitatea de Primiri Urgențe la terapie intensivă.

„Familia pacientului a solicitat o ambulanță duminică seara, iar la spital a fost adus un minor de 12 ani care era în comă alcoolică. Luni dimineață copilul a fost externat, când s-a trezit a fost deja bine, a mâncat, așadar s-a putut întoarce acasă” – ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, Nagy-Demeter István. Acesta a precizat că mama băiatului, care a stat alături de el pe timpul internării, nu a vrut să le spună medicilor cum a ajuns copilul în comă alcoolică, cine i-a dat băutura, dacă a fost sau nu un accident.

Aceste aspecte urmează să fie stabilite de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, sau de poliție. Cei de la spital sesizează aceste două instituții, urmând ca fiecare dintre ele să urmeze pașii care țin de competența lor.

Protecţia Copilului, în vizită la familie

Directoarea DGASPC Covasna, Vass Mária, ne-a spus că reprezentanții instituției vor vizita familia pentru a vedea care este situația. „Se întâmplă foarte rar asemenea cazuri în județ. Cu siguranță reprezentanții DGASPC vor vizita această familie pentru a vedea cum s-a ajuns la această situația. Dacă este vorba de un caz izolat, iar asemenea lucruri nu se întâmplă în mod regulat, atunci i se va atrage atenția familiei să aibă mai mare grijă, dar dacă este vorba de neglijență, atunci vom anunța Poliția” – ne-a declarat Vass Mária.

Polițiștii pot să se sesizeze și din oficiu în acest caz, spune purtătoarea de cuvânt a IPJ Covasna, Nicoleta Marin, dar de obicei în asemenea situații oamenii legii sunt anunțați ori de spital, ori de DGASPC. „Fie că se autosesizează, sau sunt anunțați de alte organe, polițiștii fac cercetări pentru a stabili de unde a procurat minorul alcool, și pentru a vedea cu exactitate circumstanțele în care s-a produs un asemenea eveniment” – ne-a declarat Nicoleta Marin, adăugând că deocamdată IPJ Covasna nu a primit sesizare cu privire la cazul copilului din Valea Belinului.

Alcoolemie necunoscută încă

O întrebare pe care probabil mulți și-o pun este ce alcoolemie avea băiatul. Nagy-Demeter István spune că nu au măsurat alcoolemia din sângele copilului, acest lucru se efectuează de regulă la solicitarea DGASPC sau IPJ. „Avem probe de sânge recoltate de la pacient, în cazul în care ni se va cere, vom stabili cu exactitate alcoolemia din sângele băiatului” – spune el.

Purtătorul de cuvânt al spitalului a precizat că anul acesta nu au fost asemenea cazuri la spital, și că la unitatea pe care o reprezintă cazurile de comă alcoolică la minori sunt foarte rare. De asemenea, Nagy-Demeter a spus că băiatul nu va rămâne cu sechele de la această beție, dar pot apărea probleme în cazul în care aceste acțiuni se repetă.

„De la un singur caz băiatul nu va păți nimic, iar acest lucru s-a văzut și în ziua externării, când copilul a mâncat deja de dimineață. S-ar putea să fi fost un accident, să fi băut ceva din greșeală, iar dacă nu se mai întâmplă, cu siguranță nu va rămâne cu sechele din cauza acestei întâmplări” – a conchis purtătorul de cuvânt al spitalului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.