Știință & Tehnologie 22 iulie 2014

„ADN-ul electronic” ar putea înlocui parolele la calculator sau la telefonul mobil

de Agerpres | 915 vizualizări

Parola pentru accesul securizat la calculator sau la smartphone ar putea fi scoasă din uz de utilizarea așa-numitului „ADN electronic”, un model comportamental bazat pe modul în care fiecare persoană folosește computerul și gadget-urile, cu coordonate precum viteza de tastare, mișcarea mausului sau poziția în care este ținut telefonul.

O echipă de cercetători britanici a pus la punct un sistem de identificare a unui internaut după comportamentul lui online, prin construirea așa-numitului „ADN electronic” - eDNA (electronically Defined Natural Attributes).

Aplicarea tehnologiei numite eADN, practic un model comportamental bazat pe felul în care fiecare utilizator folosește computerul sau smartphone-ul, ar putea înlocui parolele la conectarea la calculator sau la telefonul mobil şi contribui la eradicarea furtului de identitate pe internet, relatează presa internațională.

Modelul pus la punct de colectivul de la Oxford BioChronometrics înregistrează, printre altele, viteza cu care se tastează, felul în care este manipulat mouse-ul sau modul de a ţine smartphone-ul.

În total, fiecare utilizator ar urma să fie identificat prin aproximativ 500 de comportamente caracteristice, care alcătuiesc un număr de combinaţii pe care specialiştii de la Universitatea din Oxford le numesc „ADN electronic”.

Ca şi ADN-ul, eADN-ul este aproape imposibil de falsificat, a declarat Adrian Neal, director al Oxford BioChronometrics, pentru The Guardian.

Această tehnologie ar putea detecta şi când un utilizator este beat, a făcut sex sau a consumat droguri, deoarece comportamentul său ar fi diferit de cel obişnuit, dar acest aspect nu face obiectul studiului menţionat, a precizat Neal.

Distribuie articolul:  
|

Știință & Tehnologie

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.