ACTUALITATE 22 iulie 2014

Aro Palace vrea să vândă Cetatea Braşovului

de Covasna Media | 489 vizualizări

Dacă nu va ajunge la un acord cu Primăria, o va scoate la licitaţie

Aro Palace intenţionează să vândă cu 3,5-4 milioane de euro Cetatea Braşovului şi negociază cu Primăria, iar în cazul în care nu se va ajunge la un acord, o va scoate în toamnă la licitaţie.

„Cetatea Braşovului este un monument istoric şi starea ei tehnică este precară. Aro Palace ar trebui să investească foarte mulţi bani în reabilitarea zidurilor, aproximativ 2,5-3 milioane de euro, din calculele noastre. Activitatea restaurantului care funcţionează în cetate nu va aduce niciodată atâţia bani încât investiţia să poată fi recuperată”, a declarat Mihai Fercală, directorul general al SIF Transilvania, care deţine Aro.

El a spus că obiectul de activitate al Aro Palace nu permite încasări din activitatea de muzeu, iar singura sursă de venit este restaurantul. Acesta, spune directorul SIF Transilvania, a fost rentabil doar înainte de 1989 şi 1-2 ani după.

„Pentru Aro Palace, această cetate aduce doar pierderi, gaze, electricitate, salarii. Circulaţia turistică a scăzut drastic în ultimii ani şi nu ne putem acoperi costurile”, a adăugat Mihai Fercală.

El a precizat că un eventual cumpărător va trebui să ştie că nu poate demola zidurile cetăţii şi să construiască în loc un hotel şi că trebuie păstrată în forma actuală, fiind monument istoric.

Ca să o poată vinde, Aro Palace a trebuit, potrivit legii, să se adreseze mai întâi Ministerului Culturii şi apoi Consiliului Judeţean Braşov, care nu s-au arătat interesate de preluarea monumentului, după care a urmat Primăria, care şi-a exprimat dorinţa de a cumpăra cetatea.

„Aro a cerut un preţ, iar Consiliul Local a rămas să facă propriile evaluări. Acesta va trebui să acceseze fonduri europene ca să o poată renova, pentru că nu are bani. Din acest motiv, noi vrem să facem un schimb cu Consiliul Local şi să ne dea parţial bani şi parţial active, parcări, terenuri... până ajungem la valoarea de evaluare”, a afirmat directorul SIF Transilvania.

În cazul în care municipalitatea nu va cumpăra cetatea până la finalul lunii august, Aro Palace o va scoate la licitaţie la toamnă.

Cetatea Braşovului, construită între secolele XVI şi XVIII, include un turn, o fortificaţie patrulateră cu bastioane în colţuri, deasupra cărora au fost construite turnuri de apărare. Suprafaţa construcţiei depăşeşte 5.500 de metri pătraţi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.