ACTUALITATE 24 iulie 2014

Au început lucrările la podul de la Aita Mare

de Székely Emőke | 873 vizualizări

Costurile pentru construirea noului pod se ridică la 3 milioane de lei

Cu întârziere de o zi din cauza ploilor, dar au început lucrările de construcție a podului de peste râul Olt care leagă Aita Mare de Apața (jud. Brașov).

Consiliul Județean Covasna a decis în luna decembrie a anului trecut să închidă circulația pe podul ce leagă județele Brașov și Covasna prin Apața – Aita Mare. Construcția se află în stare avansată de degradare și reprezintă un pericol pentru toți cei care traversează Oltul pe aici cu mașini și căruțe. Astfel au fost amplasate două blocuri de beton la cele două căi de acces pe pod, și astfel pe pod pot circula doar pietonii.

Măsura a fost necesară pentru că podul lung de 107 metri și vechi de peste 60 de ani s-a degradat vizibil, însă a fost intens folosit, iar viața și siguranța oamenilor era în pericol. Drumarii județeni au amplasat aici în trecut bariere și indicatoare, dar acestea au dispărut.

Managerul județului Covasna, Kovács Ödön, spune că lucrările vor dura în jur de 7 luni, dar ritmul va depinde și de condițiile meteo. „Lucrările trebuiau să înceapă miercuri, dar din cauza unei ploi torențiale Oltul a crescut cu un metru, motiv pentru care muncitorilor le-a fost imposibil să înceapă munca. Din păcate condițiile meteo reprezintă un factor care influențează ritmul lucrărilor” – spune managerul Kovács Ödön.

Costurile pentru construirea noului pod se ridică la 3 milioane de lei și vor fi suportate de Consiliul Județean Covasna pentru că veniturile proprii ale comunei Aita Mare pe un an sunt de 750.000 de lei. „Ar fi nevoie de venitul comunei pe 4 ani pentru a putea construi acest pod. Consiliul Județean și-a propus să efectueze această lucrare din surse proprii. Anul acesta vom începe lucrările. Am vrea să le și terminăm, dar dacă nu, anul viitor sigur vom avea un pod nou, din beton în locul celui din lemn, construit în anii 1920” – a declarat preşedintele Tamás Sándor.

Pe timpul lucrărilor cei care vor să treacă din județul Covasna în Brașov au două rute: mașinile sub 3,5 tone pot merge spre Belin, iar mașinile de tonaj mare spre Augustin.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.