ACTUALITATE 28 iulie 2014

Femeia ca o șansă

de Székely Emőke | 615 vizualizări

Program de informare a femeilor din Őrkő demarat de CL și mai multe ONG-uri

Autoritățile din Sfântu Gheorghe, împreună cu mai multe organizații nonguvernamentale, implementează un nou proiect în cartierul Őrkő din Sfântu Gheorghe, prin care doresc în primul rând informarea femeilor din comunitatea romă asupra mai multor aspecte, de la planificare familială, metode contraceptive până la importanța curățeniei în casă.

Peste 500 de femei pot fi mame

În urma unui studiu realizat în urmă cu câteva luni în Őrkő a reieșit faptul că aici trăiesc 528 de femei cu vârste între 14-48 de ani, femei care pot aduce pe lume copii. Atunci Primăria Sfântu Gheorghe, Serviciul de Ajutor Maltez și alte câteva organizații nonguvernamentale au decis să demareze un program de informare și consiliere a acestor femei. „Programul a demarat în urmă cu câteva luni, și pentru a fi siguri că ajungem în casa fiecărei femei, am cooptat 4 femei din rândul comunității locale care au mers din casă în casă și au vorbit cu ele despre responsabilitatea de a avea un copil și despre metodele contraceptive. Aceste femei din Őrkő au discutat cel puțin o dată cu absolut fiecare femeie din comunitate, iar acolo unde a fost nevoie, s-au dus și asistenții sociali de la ONG-uri” – a declarat viceprimarul Tischler Ferenc. Programul a fost numit „Femeia ca o șansă”, iar coordonatoarea Papp Ágota spune că până acum femeile au fost deschise, ceea ce le dă speranță că vor avea succes.

Program și pentru fete

În cadrul aceluiași proiect are loc de luni și până miercuri o acțiune cu titlul „Activi pentru a cunoaște”, prin care 30 de fete cu vârste între 12-15 ani participă la diferite acțiuni educative. De asemenea, în Őrkő a demarat și un program de curățenie generală. Este vorba de fapt de un concurs, iar familia care va câștiga va primi geamuri și uși noi de la Serviciul de Ajutor Maltez. Viceprimarul Tischler Ferenc a spus că în competiție s-au înscris 40 de familii. Cei de la Serviciul de Ajutor Maltez le oferă acestora produse de curățenie, iar programul are o durată de un an. Așadar cei care s-au înscris trebuie să facă curățenie în casă și în jurul casei, iar familia care va menține curățenia pe tot parcursul anului, va beneficia de geamuri și uși noi.

Maltezii au planuri mari

Serviciul de Ajutor Maltez dorește să construiască în Őrkő şi un centru pentru copii, unde aceștia să fie îndrumați spre muzică și sport. Viceprimarul Tischler Ferenc spune că Maltezii au deja asemenea clădiri în mai multe țări din Europa, iar acestea funcționează foarte bine. „Anul trecut am fost vizitați de un ambasador al Serviciului de Ajutor Maltez, responsabil pentru problema romilor, și l-am adus în Őrkő pentru a vedea cu ochii lui situația de aici. Atunci am discutat despre un proiect prin care Serviciul să construiască un centru unde copiii să primească mâncare, să fie spălați și unde să aibă loc activități muzicale și sportive. Muzică pentru că acest domeniu este parte a culturii lor, și sport pentru a fi disciplinați prin regulile jocului, de exemplu” – spune Tischler. Acesta va merge în toamna acestui an în Ungaria pentru a vizita centrul de acolo, iar între timp Maltezii de aici scriu proiectul de finanțare a viitorului centru din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.