ACTUALITATE 31 iulie 2014

Focarul de Ebola din Africa de Vest „a scăpat de sub control”

de Covasna Media | 679 vizualizări

Focarul de Ebola din Africa de Vest se agravează și ar putea afecta alte țări, a avertizat directorul de operațiuni al organizației Medici Fără Frontiere, Bart Janssens.

„Această epidemie este fără precedent, absolut scăpată de sub control, iar situația se înrăutățește, deoarece se extinde, mai ales în Liberia și Sierra Leone, cu focare foarte importante”, a declarat Janssens. „Suntem extrem de preocupați de turnura pe care a luat-o situația în special în aceste două țări unde există o lipsă importantă de vizibilitate a epidemiei”, a adăugat el.

Statele Unite, China şi ţările europene încep să facă pregătiri pentru o eventuală extindere a epidemiei de Ebola, care a făcut peste 670 de victime în Africa.

Deocamdată, nu sunt indicii că virusul s-ar fi transmis în afara Africii. Dar vigilenţa se impune, mai ales că simptomele pot apărea chiar şi la trei săptămâni după infectare.

Teribila boală nu are leac şi este mortală în majoritatea cazurilor. Actuala epidemie provocată de virusul Ebola este cea mai amplă de până acum. În Guineea, Liberia şi Sierra Leone s-au înregistrat peste 1.200 de cazuri din care 672 mortale. Opinia publică din occident a intrat în alertă mai ales după ce un medic şi o misionară din Statele Unite s-au infectat în timp ce lucrau, ca voluntari, într-un spital din Liberia.

În Sierra Leone, chiar coordonatorul luptei împotriva epidemiei a fost răpus de virusul mortal.

Organizaţiile umanitare au început să-şi evacueze membrii din cele trei ţări afectate, pentru a nu le pune vieţile în pericol. Alte echipe medicale străine înfruntă, totuşi, riscurile şi îşi continuă activitatea în aceste ţări, unde bolnavii au nevoie disperată de ajutor.

Experţii medicali se tem că epidemia nu se va limita la Africa, ci se va extinde pe toată planeta. În Marea Britanie şi la Hong Kong s-au semnalat deja două cazuri suspecte dar, pentru ambele, testele au fost negative. Oficialităţile se declară pregătite să înfrunte cele mai nedorite situaţii.

Virusul Ebola se transmite doar prin contactul direct cu sângele sau fluidele persoanelor infectate. În România, Ministerul Sănătăţii a informat spitalele de urgenţă şi poliţia de frontieră cu privire la simptomele febrei hemoragice. Dar contaminarea este mai puţin probabilă deoarece nu există linii aeriene directe între ţara noastră şi Africa de Vest.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.