ACTUALITATE 6 august 2014

Aproape 50 de tineri participă la un Masterclass de Debate la Bicfalău

de Székely Emőke | 425 vizualizări

Pentru al doilea an consecutiv, județul Covasna găzduiește sub numele „Masterclass Debate” o tabără de vară dedicată excelenței în dezbateri academice organizată de Clubul de Dezbateri din Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu ARDOR Transilvania. Prima serie de 25 de participanți şi-a încheiat marţi sesiunea de pregătire, iar joi începe a doua serie, așadar trainingurile vor continua și în următoarele zile la Bicfalău.

„La prima serie am avut 25 de participanți, la cea de a doua avem 20 de participanți, dar cu siguranță vor mai veni și alții, există mereu o fluctuație. La prima ediție am avut 5 traineri, la cea de-a doua vom avea 4, dar experiențele de până acum sunt pozitive. Au fost sesiuni de minim 8 ore pe zi, și au fost și meciuri de debate seara, dar am avut și petreceri” – a declarat organizatorul Mădălin Guruianu, coordonatorul Clubului de Dezbateri din Sfântu Gheorghe.

Unul dintre traineri, Radu Cotarcea, spune că aceste masterclassuri se deosebesc de cluburile de dezbateri în cel puțin două privințe. „Unul dintre lucrurile specifice pentru masterclass, spre deosebire de cluburile de debate, este că nu vorbim de o sesiune de o oră, ci ți se storc creierii timp de 4-5 ore, iei o pauză, după care intri într-o altă tură de stors creierii 2-3 ore, urmează o pauză mai lungă, de masă, iar după-masa o iei de la capăt. Dacă la un club beneficiezi de un trainer, aici ești expus la 4-5 traineri foarte buni, care au umblat prin circuitul internațional, și ai ocazia de alte abordări, alte direcții, poate chiar în contradicție cu ceea ce știai” – a declarat Radu Cotarcea, multiplu campion naţional şi internaţional.

„Cursurile ținute de noi și-au propus să includă toate aspectele dezbaterii academice, de la prezența scenică la stil, strategie. Noi luăm fiecare element al unei dezbateri și îl analizăm într-un mod structurat, aplicat. Temele sunt variate, unele legate de structură, contraargumente, dar sunt și subiecte tematice, cum ar fi o dezbatere despre drepturile omului, relații internaționale. În general încercăm să găsim o aplicabilitate practică, astfel încât participantul să poată folosi și în viața reală ceea ce a învățat în aceste două-trei zile” – a declarat trainerul Ioana Stupariu. Aceasta a mai spus că dezbaterile sunt o sursă de informații, dar îi ajută pe tineri și în viața de zi cu zi, în cariera profesională, la școală sau la activitățile extrașcolare.

Și pentru a exemplifica acest lucru, cei doi traineri au vorbit și despre cum dezbaterile i-au ajutat pe ei în viața de zi cu zi. Radu Cotarcea a spus că a avut de câștigat de pe urma dezbaterilor încă din liceu, când gândirea logică l-a ajutat în a captura și a asimila informațiile. Spune că a învățat să descompună logic o idee, ceea ce l-a ajutat și în cariera profesională.

Ioana Stupariu a adăugat că un alt mare avantaj al dezbaterilor este acela că ești practic forțat să vezi ambele părți ale unei probleme, și îți crește empatia față de orice subiect sau problemă din societate.

Trainerii ediției din acest an a Masterclass Debate sunt Bianca Dragomir, dublă campioană națională la categoriile elevi și studenți, multiplă participantă la campionate internaționale, inclusiv Campionatele Europene; Radu Cotarcea – vicecampion mondial, dublu campion național la elevi și studenți, multiplu participant la campionate naționale și internaționale, inclusiv Campionate Europene și Mondiale; Adrian Ghiţe – campion național, coordonator programe ARDOR Transilvania; Emil Mesaroş – cel mai experimentat arbitru internațional al României, președinte ARDOR Transilvania; Radu Ţigănaş – vicecampion european, multiplu participant la competiții interne și internaționale; Liviu Gajora – arbitru cu mare experiență internațională, multiplu participant la competiții interne și internaționale, președinte CDAIS Moldova; Călin Mureșanu – vicecampion național, multiplu participant la campionate internaționale, inclusiv Campionatele Europene și Mondiale; Ioana Stupariu – vicecampioană națională, multiplă participantă la campionate interne și internaționale, inclusiv Campionatele Europene și Mondiale; Nae Șovăială – multiplu participant la campionate interne și internaționale, inclusiv Campionatele Europene.

„Masterclass Debate 2014” se bucură de sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe, Pensiunii Teglas şi al Covalact S.A.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.