ACTUALITATE 6 august 2014

Spectacol extraordinar la Covasna de Ziua Limbii Române

de Covasna Media | 557 vizualizări

Untitled-1

Ziua de 31 August a fost declarată anul trecut ca Ziua Limbii Române, urmând să fie sărbătorită de autorităţile publice din România prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative şi artistice cu caracter evocator sau ştiinţific consacrate istoriei limbii române. De asemenea, actul normativ stipulează ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României.

De ce 31 august?

Izvorul de inspiraţie l-a constituit momentul crucial din istoria recentă a Republicii Moldova din anul 1989, când limba română a fost declarată limbă de stat şi s-a revenit la grafia latină. Lupta pentru libertate se asocia atunci cu dreptul de a vorbi şi a scrie oficial în limba părinţilor şi a bunicilor.

După proclamarea independenţei de stat a Republicii Moldova (27 august 1991), „limba noastră cea română”, cum a numit-o poetul Grigore Vieru, a fost sărbătorită în fiecare an la 31 august, în mod oficial, în Republica Moldova, şi cu ecou pozitiv în România, prin manifestări de recunoştinţă faţă de cei care au contribuit la dăinuirea peste timp a sfintei conştiinţe de neam, a comuniunii de cuget, de credinţă, de limbă şi simţire românească.

Consacrarea, prin poezie, a Zilei Limbii Române nu putea fi mai bine realizată decât prin versurile lui Mihai Eminescu, prin recitarea lor, la nivelul artistic unanim recunoscut, de către Ion Caramitru şi prin solistica instrumentală a lui Aurelian-Octav Popa, care prelungeşte empatic mesajul textului.

Spectacolul organizat la Covasna cu ocazia Zilei Limbii Române va începe cu recitarea unor poezii dedicate Limbii Române de către preşcolari şi elevi talentaţi, recomandaţi şi îndrumaţi de educatori şi profesori de limba română.

Copiii vor fi premiaţi de către actorul Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional.

„Dor de Eminescu”, în regia lui Ion Caramitru, este un spectacol de istorie culturală românească în oraşul Covasna, act de mărturisire a identităţii noastre prin intermediul limbii române.

Spectacolul este organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioan Selejan al Covasnei şi Harghitei

Dorim să vă oferim un eveniment cu o încărcătură evidentă, şi anume recitalul unuia dintre cei mai iubiţi actori români, pe textele poetului naţional.

Spectacolul trebuie să se bucure de o linişte deplină astfel încât alternarea versurilor eminesciene cu muzica de clarinet să creeze acea armonie şi curgere lină a temelor profund romantice, înalt filosofice ale poeziilor eminesciene: Glossă; Scrisoarea I; Mortua est!; Cu gândiri şi cu imagini; Eu nu cred nici în Iehova; De ce nu-mi vii; Dormi!; Trecut-au anii...

Aşa cum v-am obişnuit, anunţăm şi următoarele spectacole pe care le vom organiza pentru dvs, şi anume:

– 1 Octombrie 2014 – Ziua Internaţională a Muzicii – recital extraordinar, vocal-instrumental prin Fundaţia Culturală „Remember Enescu”.

– 1 Decembrie 2014 – Ziua Naţională a României – regal folcloric cu interpretul de muzică populară Nicolae Furdui Iancu şi Ansamblul „Crai Nou”.

Consilier local

dr. Nicolae Enea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 7 august 2014
Oare Premierul Romaniei Victor Ponta va veni ?! Sau vreun lider de la Bucuresti ?! Ma indoiesc eu. Mai degraba ar veni la vreo sarbatoare a colegilor maghiari de coalitie....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.