ACTUALITATE 7 august 2014

Clacă la Valea Zălanului pentru o baie tradiţională

de Székely Emőke | 345 vizualizări

Este pentru a patra oară când în judeţul Covasna se construieşte o baie tradiţională cu ajutorul Fundaţiei Ars Topia şi mai multor studenţi din Ungaria, precum şi al localnicilor. Lucrările au fost demarate pe 5 august, iar data de finalizare preconizată este 15 august.

După cum se știe, Consiliul Judeţean Covasna, împreună cu Fundaţia Ars Topia, condusă de arhitectul peisagist Herczeg Ágnes, au organizat mai multe clăci în judeţ la care cei sosiţi din Ungaria şi localnicii au lucrat împreună pentru a transforma câteva dintre locaţiile bogate în ape minerale ale judeţului într-o baie tradiţională cu intrare gratuită.

Fiecărei aşezări care dispune de ape minerale i se cuvine o baie. În ultimul timp, Valea Zălanului, respectiv toată comuna Malnaş s-a dezvoltat din punct de vedere turistic. Oaspeţii care vizitează localitatea sunt receptivi la acest tip de arhitectură organică. Cel care cunoaşte localitatea Valea Zălanului ştie că satul este străbătut de un drum şi că pe lângă el este un pârâu, iar pe unul dintre malurile acestuia se află câteva izvoare de ape minerale, respectiv emanaţii de dioxid de carbon. Acestea vor fi transformate într-o mofetă şi o baie, se va amenaja şi un pavilion, iar printre idei figurează şi o piscină încălzită” – a spus Albert Zoltán, reprezentantul Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna.

Legat de aceste lucrări, Albert a arătat că în anii precedenţi, lucrările mai mari au fost executate cu maşini, economisind mult timp. Referindu-se la clăcile anterioare, Albert a mai spus că lucrările la construirea băii sunt uşurate de materialele pregătite în prealabil. Anul acesta organizarea forţei de muncă reprezintă o provocare mai mare, deoarece Valea Zălanului este o aşezare mică, astfel că se aşteaptă voluntari de pe toată raza comunei Malnaş. „Exemplul de anul trecut a fost unul foarte bun, localnicii înţelegând esenţa iniţiativei, au contribuit la aprovizionarea cu alimente şi şi-au asumat întreaga iniţiativa.”

„De multe ori am subliniat faptul că turismul este o ramură care contribuie la dezvoltarea altor ramuri ale economiei naţionale, iar natura şi apele minerale sunt principalele noastre resurse. Herczeg Ágnes şi echipa sa construiesc băi tradiţionale, îndeplinind această sarcină de interes public de ani de zile, ei consideră că zona noastră dispune de un potenţial turistic bogat. Mie, personal, îmi place în mod deosebit folosirea motivelor vechi” – a afirmat Albert Zoltán.

Organizatorii îi aşteaptă şi anul acesta pe toţi cei care vor să dea o mână de ajutor, participând la lucrări sau vor să contribuie la reuşita clăcii cu alimente.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.