ACTUALITATE 10 august 2014

Instructorul sportiv Andrea Popa: „Înotul nu ar trebui să fie un lux”

de Székely Emőke | 929 vizualizări

Cu toate că mai toți profesorii de sport îl recomandă pentru buna dezvoltare a copiilor, nu toți părinții își permit să își trimită copiii la înot. Cei care o fac spun că au observat îmbunătățiri în ceea ce privește dezvoltarea copiilor. Înotul ajută atât fizic cât și psihic, și specialiștii spun că nu este o vârstă limită până când cineva poate învăța să înoate, trebuie doar ambiție.

Înotul se începe la 5 ani

Instructorul sportiv Andrea Popa ține de ani buni cursuri de inițiere în înot și spune că pentru cele mai bune rezultate copiii ar trebui să învețe să înoate la vârsta de 5 ani. „În concepția mea, ideal este ca un copil să fie adus la înot la vârsta de 5 ani. Un copil la 3 ani vrea doar să se joace, plus trebuie să te ocupi numai de el. Deja la 5 ani înțelege, este receptiv, este atent. Dacă este un grup organizat și un profesor avizat, cursurile de înot se pot ține practic oriunde, atât la ștrand cât și la piscină. Într-o grupă ideal este să fie 5-10 copii, depinde de vârsta copiilor. Dacă sunt de 5 ani, nici nu se pune problema să fie mai mulți de 5” – explică Andrea Popa. Aceasta a subliniat însă că este foarte important ca părinții să își ducă copiii la ștrand, în apă în general de mici, pentru ca ei să se obișnuiască și să aibă contact cu apa, să se împrietenească cu apa.

andrea popa inot

Unii vin la bazin cu clasa

Instructorul sportiv a vorbit și despre cazurile în care clase de elevi vin la bazin să țină ora de educație fizică și sport în apă. „Se fac grupuri pe clase, unde sunt 30 de copii, dar acolo nu se învață într-un an, ci în 4, de exemplu de la clasa întâi până la clasa a patra. Sunt multe clase care aleg să vină la bazin să facă ora de sport, dar din păcate înotul nu este inclus în programa școlară. Nu suntem încă la nivelul altor țări unde înotul este în programa școlară și este obligatoriu. Aici nu sunt plătiți profesorii, iar costurile le revin părinților. Nu toți își permit însă, așadar sunt clase unde copiii vin desperecheați. Dacă ora de sport este de două ori pe săptămână și o familie are doi copii deja nu își permite să își trimită copiii la bazin. Intrarea, plus ora, înmulțit cu 4-8, așadar e mult. Ar trebui să se înființeze niște cursuri sociale, de exemplu, pentru ca toți copiii să poată veni la înot, nu doar cei care au bani. Înotul nu ar trebui să fie un lux, dar din păcate momentan este” – spune Andrea Popa adăugând că în urmă cu câțiva ani nu era așa, nu trebuia să fii înstărit să mergi la bazin.

Sport complex

Foarte mulți antrenori recomandă înotul pentru formarea unor abilități pe care copiii, tinerii le pot folosi în orice sport, de la cele individuale la cele de echipă. Pe lângă asta înotul ajută și atunci când o persoană are anumite probleme de sănătate. „Înotul este cel mai complex sport, care mișcă absolut toate grupele de mușchi. Este foarte bun pentru coordonare, sunt foarte mulți copii care au probleme cu coordonarea, iar înotul ajută foarte mult în ideea că miști brațele, picioarele și iei și aer. Plus sunt foarte mulți copii cu probleme, de exemplu cu coloana, apoi e foarte bun pentru recuperare după anumite accidente. De asemenea înotul este recomandat și copiilor care se dezvoltă încet față de ritmul normal. I-am scăpat pe foarte mulți să nu le pună corset de ghips. Ajută și la psihic, plus de asta copilul începe să devină independent prin venirea la piscină. Am avut cazuri în care părinții mi-au mulțumit pentru că copilul lor a învățat să se spele singur” – povestește Andrea Popa.

Performanță pentru cei mai buni

La piscină se face și performanță, iar cei mai buni ajung să evolueze, fac două antrenamente pe zi, și da, și la Sfântu Gheorghe se face înot de performanță. Andrea se ocupă însă de inițiere și spune că nu și-ar dori să se ocupe de partea de performanță pentru că pentru ea inițierea îi dă mai multă satisfacție. De fapt, e de înțeles pentru că foarte multe persoane, copii și adulți au ieșit de sub mâna ei știind să înoate. Spune că partea de performanță este cu totul altceva, acolo trebuie să te ocupi doar de asta, dar cum nu suntem la fel, fiecare are și respectă felia lui de activitate. Talentele pot fi însă descoperite repede, instructorul sportiv spunând că are o elevă de 3 ani care este foarte abilă, are un talent înnăscut.

Cursuri și pentru adulți

Andrea este de părere că în 10 ședințe oricine poate învăța să înoate, chiar și cei mai fricoși sau cei care în copilărie sau mai târziu au suferit vreun șoc legat de apă și se confruntă cu frică. „Tot timpul am câte un grup de adulți. Am învățat să înoate persoane de 30, 40, chiar și 60 de ani. Cu adulții este mai ușor pentru că ei înțeleg mai bine ce trebuie să facă. Cheia este aceea de a avea ambiție, dorința de a învăța să înoate trebuie să fie mai presus de frica de apă. Încet-încet această frică sau fobie de apă se poate învinge. Am avut mai multe astfel de cazuri, când adulții au venit cu frică, dar și-au dorit să învețe, iar acum vin la bazin și înoată pentru plăcerea lor. Sau dacă se duce în concediu nu mai stau pe margine și se uită la apă” – spune Andrea. Aceasta a adăugat că în cazul părinților care nu știu să înoate se întâlnește deseori cu o atitudine greșită când vine vorba de cursul de înot al copilului. Instructorul spune că aceste mame sau tați se lipesc de geamul piscinei și stau acolo să fie siguri că pruncii lor nu pățesc nimic.

Andrea Popa a spus că în cei 15 ani de carieră a întâlnit tot felul de persoane pe care le-a inițiat în înot, de la copii la adulți, femei și bărbați, cu probleme de sănătate sau fără. Ea spune că numărul celor care vin să înoate este constant. „Cei care nu au bani oricum nu vin, iar cei care au, vin. Unii vin la bazin în fiecare zi, alții de două ori pe săptămână, alții o dată pe săptămână. Important e să vină pentru că acest sport ajută foarte mult, indiferent că vorbim de aspectul fizic sau psihic.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.