ACTUALITATE 18 august 2014

Urgenţe medicale în ultima săptămână

de Covasna Media | 503 vizualizări

La Secția de Urgențe UPU ­ SMURD a Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe s-au prezentat în ultima săptămână 793 de pacienţi, dintre care 323 doar în minivacanța din weekend. În 190 de cazuri, specialiştii instituţiei au recurs la internare. În funcție de specialități, cazurile înregistrate se divid în felul următor: Urgenţe cardio­vasculare: 36 (11 cazuri au necesitat internare); Urgenţe neurologie: 83 (19 internați); Urgenţe chirurgicale: 107 (15 internări); Urgenţe de medicină internă: 180 (32 necesitând internare); Urgenţe pediatrice: 136 (toți pacienții au fost internați, majoritatea numai pentru o zi); Urgenţe psihiatrice: 51; Urgenţe ginecologice: 65; Urgenţe ortopedice (traume): 92 (din care în 14 cazuri a fost nevoie de internare).

În perioada vizată la secția de specialitate a spitalului au decurs 20 de nașteri, 7 fete, respectiv 14 băieți (dintre care doi gemeni) au venit pe lume.

În perioada de referință, la secția UPU­SMURD a Spitalului nu s-au prezentat/nu au fost aduse victime de accidente rutiere.

Un număr total de 24 persoane au ajuns însă în stare avansată de ebrietate la secția UPU-SMURD a Spitalului. Dintre acestea jumătate s-au prezentat în perioada 15-17 august, adică în minivacanță, patru dintre ele necesitând chiar internare. Acestea din urmă după 12 ore au și părăsit instituția noastră. Șaisprezece persoane au fost tratate cu leziuni rezultate în urma unor agresiuni, 11 prezentându-se tot în perioada minivacanței. Toți au fost tratați în ambulatoriu.

În ultimele 168 de ore numărul înțepăturilor de căpușă a rămas scăzut, colegii noștri intervenind în 7 astfel de cazuri (asemănător săptămânii anterioare), toți pacienții fiind tratați în ambulatoriu.

Pe lângă cele menționate, colegii de la Secția UPU-SMURD au înregistrat două cazuri noi de tentativă de suicid. Prima victimă, un bărbat de 50 de ani, a încercat să se sinucidă prin spânzurare. Din păcate tentativa a dus într-un final la consecințe tragice, pacientul decedând după aproximativ 24 de ore, cu toate că colegii de la Secția Anestezie și Terapie Intensivă au încercat tot ce se poate pentru a-l salva. Celălalt caz a fost unul de intoxicație cu medicamente. Acest pacient este ținut sub observație la Secția de Psihiatrie a Spitalului.

Pe lângă cele prezentate mai sus, la Secția UPU-SMURD a Spitalului s-au prezentat și două victime cu leziuni cauzate de animale. Prima, un bărbat de 57 de ani din Păpăuți, lovit de un cal a fost transferat a Spitalul Județean de Urgență Brașov, din cauza unor leziuni la rinichi. Cealaltă persoană, un bărbat de 37 de ani din Ghelința, a fost atacată de un urs, fiind mușcată de mai multe ori. Victima a fost internată la Secția Boli Infecțioase a instituției, iar după 12 ore a părăsit Spitalul cu condiția ca în zilele ce urmează să se întoarcă pentru tratamente posttraumatice. Menționăm că anul acesta este primul caz de atac de urs al cărei victimă a ajuns la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”.

Biroul de Presă

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.