ACTUALITATE 20 august 2014

Incendiu puternic la Sfântu Gheorghe [FOTO]

de Székely Emőke | 709 vizualizări

Scara unui bloc și ușile de la apartamente au fost distruse de un foc pus intenţionat

Un incendiu violent a izbucnit miercuri dimineaţa în jurul orei 3:40, când scara A a blocului nr. 11 din strada Nuferilor din Sfântu Gheorghe a fost cuprinsă de flăcări. Toate cele 33 de apartamente au fost afectate, iar anchetatorii spun că cel mai probabil focul a fost pus intenționat.

Incendiu violent

Viceprimarul Sztakics Éva a declarat că incendiul a pornit de la o debara improvizată în casa scării, unde localnicii de la parter au depozitat mai multe lucruri. „Incendiul a izbucnit la parter, unde sub scară au fost depozitate mai multe lucruri. De aici s-a extins repede, balustrada a fost din plastic, așadar focul a ajuns până la etajul 4 al blocului, dar cele mai afectate au fost parterul și etajul 1” – a declarat Sztakics Éva. Aceasta a mai spus că cei de la compania de gaze și cea de electricitate au oprit imediat gazul și curentul, iar cele două rețele au fost afectate de incendiu.

Pagube însemnate

La Primăria Sfântu Gheorghe a fost convocat Comitetul pentru Situații de Urgență, iar specialiștii au mers la fața locului pentru a vedea care este situația. Sztakics Éva spune că au fost distruse mai multe uși, iar incendiul a provocat pagube și în apartamente, fiind nevoie de reparații și zugrăveli. Valoarea totală a stricăciunilor nu se știe deocamdată, mai ales că unele familii nu au fost găsite deocamdată, acestea s-ar putea să fie în concediu. Viceprimarul a declarat că în cazul în care nu reușesc să îi contacteze, vor sigila ușile apartamentelor respective până când se vor întoarce proprietarii. Pe de altă parte, Primăria îi va ajuta pe cei care au avut cele mai mari pagube, Sztakics Éva spunând că în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local de joi vor discuta această problemă.

Se pare că focul a fost pus intenționat

După izbucnirea incendiului, pompierii i-au evacuat pe localnici și au stins focul cu apă și spumă, iar din cercetări se pare că focul a fost pus intenționat. „La locul indicat s-au deplasat două autospeciale de lucru cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe şi o ambulanţă SMURD. Pompierii au constatat că ardeau materiale textile şi deşeuri de mobilier depozitate la parterul blocului, iar casa scării era inundată de un fum dens. Pompierii au intervenit pentru localizarea şi lichidarea incendiului concomitent cu evacuarea celor aproximativ 21 de locatari aflaţi la acea oră în apartamente. Echipajul SMURD a acordat asistenţă medicală pentru patru persoane intoxicate cu fum (3 adulţi şi 1 copil), două persoane au fost transportate la spital, iar celelalte două au refuzat transportul. În urma incendiului, au ars materiale textile, electrocasnice şi deşeuri de mobilier depozitate la parterul imobilului sub casa scării, trei uşi de apartament, zugrăveala de pe casa scării, instalaţia electrică de pe scară, geamuri termopane de pe casa scării şi s-au degradat mai multe contoare de gaz şi bunuri din apartamentele locatarilor. Cauza probabilă a incendiului o reprezintă folosirea intenționată a unei surse de aprindere pentru a genera incendiul” – a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj.

Locatari supărați

Miercuri dimineața la fața locului scările erau încă destul de calde, iar casa scării arăta sinistru. Contoarele de gaz montate pe perete au fost pur și simplu topite, o bicicletă a fost carbonizată, iar ușile apartamentelor sunt ori scoase din toc, ori încă la locul lor, dar arse. La un apartament de la etajul 1 de exemplu, focul a găurit practic ușa de lemn a unui localnic. La fața locului am găsit polițiști locali care păzeau și păzesc în continuare bunurile oamenilor, dar și angajați de la Electrica și Distrigaz. Localnicii discutau despre ce e de făcut și împărtășeau experiența nopții pe care nu o vor uita prea curând. Un locatar ne-a spus că s-a trezit în toiul nopții pentru că a simțit miros de fum, iar când a deschis ușa de la intrare, a văzut că arde totul pe casa scării. „Am ieșit pe balcon, doar acolo aveam aer. Au venit pompierii și ne-au evacuat. Ne-am speriat, vă dați seama” – spune bărbatul. Acesta a mai spus că vinovați de producerea incendiului se fac locatarii de la parter care au adunat tot felul de vechituri sub scară. „I-am atenționat de mai multe ori să nu adune tot felul de gunoaie acolo, dar n-ai cu cine vorbi” – a declarat bărbatul.

O bătrână de 76 de ani ne-a vorbit despre experiența trăită spunând că a observat că apartamentul a fost invadat de fum. „Mi-am sunat fiica, și din păcate telefonul meu s-a descărcat. Desigur că fiica mea s-a speriat, iar soțul ei a venit într-un suflet. Atunci deja ardea toată scara, pompierii nu l-au lăsat să intre. Acum mă uit în jur și nu știu ce să fac, sunt foarte supărată. Nu pot să mă mișc, merg cu cârje, sunt bolnavă, nu știu nici cum voi face curățenie. Am o pensie de 600 de lei, din care 300 se duc pe medicamente, cu ce îmi voi schimba eu ușa?” – a spus femeia.

Nimeni nu a fost rănit

Din fericire nimeni nu a fost rănit în urma incendiului. La spital au fost duse două persoane, o fetiță de 9 luni și mama ei. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, Nagy-Demeter István, ne-a spus că ambele persoane au fost deja externate. „Fetița de 9 luni a fost dusă la Secția de Pediatrie cu suspiciune de intoxicație cu fum, a fost ținută sub supraveghere câteva ore, dar nu a necesitat internare. Nici mama ei nu a fost internată” – a declarat purtătorul de cuvânt.

Instruire pentru șefii de scară

În ceea ce privește posibilele măsuri pe care le ia municipalitatea pentru a preveni alte asemenea evenimente, Sztakics Éva ne-a declarat că în perioada următoare vor face instructaj pentru șefii de scară care să nu îi lase pe localnici să amenajeze asemenea încăperi improvizate.

De altfel și specialiştii din cadrul ISU Covasna reamintesc populaţiei că este interzisă depozitarea pe casa scării şi pe traseele de evacuare ale clădirilor a materialelor care să împiedice evacuarea locatarilor, precum şi amenajarea de boxe în casele scării sau sub rampele scărilor. De asemenea, este interzisă încuierea sau blocarea uşilor de pe căile de evacuare ale clădirilor. Aceste nereguli se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 2.500 de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.