ACTUALITATE 20 august 2014

La Sfântu Gheorghe nu este criză de sânge

de Székely Emőke | 391 vizualizări

Conducerea Spitalului Județean îi îndeamnă totuşi pe localnici să doneze

Ministerul Sănătății face un apel către cetățeni pentru donarea voluntară de sânge după ce mai multe spitale din țară au fost nevoite să amâne intervenții chirurgicale din cauze lipsei sângelui.

„În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

La Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe deocamdată nu sunt probleme, dar ar putea fi. Directorul medical al instituției, dr. Antal Álmos, face apel la populație ca în cazul în care un membru al familiei, prieten sau cunoscut este într-o situație de a avea nevoie de sânge, să nu stea pe gânduri și să meargă să doneze.

„Deocamdată Spitalul Județean are rezerve de sânge, așadar nu suntem în criză. E drept, din grupele sanguine mai rare avem mai puține rezerve, dar încercăm să gestionăm situația cât se poate de eficient. Nu a fost amânată nicio operație, față de alte spitale din țară stăm bine. Fac însă apel la populație să meargă să doneze sânge. De exemplu, dacă cineva drag a suferit un accident sau are nevoie de sânge din alte motive, să nu stea pe gânduri şi să doneze pentru că astfel salvează o viață” – a declarat directorul medical al Spitalului Județean, dr. Albert Álmos.

Acesta a mai spus că stau cel mai prost la capitolul sângelui cu Rh negativ, dar nici din grupa AB 4 nu au prea multe doze.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.