ACTUALITATE 21 august 2014

Pregătiri pentru începerea şcolii

de Székely Emőke | 553 vizualizări

În 2014 mai există încă unități de învățământ în judeţul Covasna care funcționează fără autorizație sanitară

Mai sunt câteva săptămâni până la începerea noului an școlar, însă în anul 2014 mai sunt copii în județul Covasna care vor merge la școală sau la grădiniță în clădiri care nu au grupuri sanitare corespunzătoare sau apă potabilă. E drept, este vorba de câteva cazuri izolate, la nivelul județului școlile fiind reparate și modernizate în ultimii ani. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar al Județului Covasna, momentan încă nu sunt date finale despre condițiile în care vor începe elevii noul an școlar, datele prezentate mai jos fiind doar provizorii.

Purtătoarea de cuvânt a IȘJ Covasna, Maria Pandele, ne-a declarat că în anul școlar precedent în județ erau 324 de unități de învățământ, din care 8 nu aveau autorizație sanitară, practic au funcționat fără acest act, adică fără apă sau grupuri sanitare corespunzătoare. „În anul școlar precedent nu a primit autorizație sanitară grădinița cu program normal de la Moacșa, aici au fost probleme cu calitatea apei, la grădinița din Belin nu a fost apă potabilă, la fel la grădinița și școala din Hătuica unde nu existau grupuri sanitare, la grădinița și școala din Imeni nu era apă, iar la grădinița și școala primară din Mărcușa grupul sanitar nu a fost corespunzător. La grădinița și școala din Micloșoara problema a fost lipsa apei, iar la Racoșul de Sus există WC-uri și apă, însă apa nu este potabilă, la fel și la Saciova” – ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a IȘJ.

Unele probleme s-au rezolvat

În cazul în care există posibilități, primarii încearcă să rezolve situația pentru ca elevii să poată merge la grădiniță și la școală în condiții normale. Este exemplul comunei Reci, unde primăria a racordat școala și grădinița din Saciova la apa potabilă. La fel s-a întâmplat și în cazul comunei Catalina, astfel copiii din Imeni vor avea apă la școală. E drept, în aceste două cazuri mai este nevoie de unele formalități, probe ale apei, însă aceste aspecte vor fi rezolvate până la începerea noului an școlar. Restul… Dumnezeu cu mila! Bani nu sunt, și mai apar și probleme legate de clădirile în care se află aceste unități. Cei de la IȘJ spun că în majoritatea cazurilor cu probleme unitățile de învățământ funcționează în clădiri retrocedate, iar administrațiile publice locale nu investesc în ele fie pentru că nu au bani, fie pentru că nu este clădirea lor.

Situație ciudată la Belin

Maria Pandele a vorbit despre grădinița de la Belin, unde există o situație specială. De fapt aici doar cei de la secția română nu au autorizație pentru că grădinița funcționează în două locații diferite. „La Belin avem o situație specială. Preșcolarii de la secția maghiară învață într-o sală de sport amenajată ca grădiniță, iar copiii de la secția română într-o încăpere dintr-o clădire retrocedată. Așadar doar cei din urmă învață într-o clădire neconformă” – spune Maria Pandele. Retrocedarea este problema și în cazul grădiniței de la Moacșa. „Am purtat discuții cu directorul unității de la Moacșa, care ne-a spus că ar fi nevoie de o investiție mare pentru a rezolva problema, clădirea este de asemenea retrocedată, iar Consiliul Local nu are bani” – explică purtătoarea de cuvânt a IȘJ.

Vor fi probleme cu încălzirea

În ceea ce privește școlile din municipiul Sfântu Gheorghe, la una din ședințele Consiliului Local din această lună a fost abordată problema incapacității unităților de învățământ de a achita contravaloarea întreținerii. Directoarea Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, Rodica Pârvan, a spus că școlile se plâng deja că nu vor avea suficienți bani pentru plata facturilor de curent și de gaz care vor fi mari de la toamnă sau de la începutul iernii. Primarul Antal Árpád a spus că vor ajuta școlile, însă și-a manifestat dezaprobarea față de atitudinea unor directori care, spune el, la începutul anului au spus că se descurcă din bugetul pe care îl au la dispoziție, și acum spun că nu au bani suficienți. „Tocmai acei directori se plâng care au afirmat la începutul anului că se descurcă din banii pe care îi au. Desigur, nu vom lăsa copiii în frig, vom dezbate aceste aspecte undeva în septembrie-octombrie, când vom avea situația de fapt” – a declarat Antal Árpád.

Transportul pare a fi rezolvat

Un aspect deloc de neglijat în legătură cu începerea anului școlar este dotarea comunelor cu microbuze școlare. În județul Covasna au ajuns recent 6 noi microbuze, dar au apărut și primele probleme legate de acestea, și anume lipsa șoferilor. Vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Henning László, a spus că rezolvarea aspectelor legate de șofer este atribuția consiliilor locale care în prealabil au cerut aceste microbuze.

Probleme așadar mai sunt, însă lipsa autorizațiilor și implicit numărul școlilor problematice este în continuă scădere. Maria Pandele spune că probleme de acest fel mai sunt doar la unitățile mici, cu efective mici de copii. Desigur, mereu e loc pentru mai bine, în judeţul Covasna ar mai fi nevoie de 54 de milioane de lei pentru lucrări de reparaţii, modernizări şi extinderi în şcolile din judeţ. Una dintre cele mai arzătoare investiții este școala de la Araci, începută cu ani în urmă și lăsată pe jumătate construită după ce nu au mai venit bani pentru acest scop. Astfel aici copiii sunt practic îngrămădiți în săli improvizate și chiar la dispensar pentru a li se oferi dreptul la educație.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.