ACTUALITATE 21 august 2014

Seminar internațional pe tema voluntariatului

de Székely Emőke | 559 vizualizări

Tineri din Albania, Serbia, Ungaria, Republica Moldova și România s-au reunit pentru câteva zile la Sfântu Gheorghe pentru a dezbate diferite aspecte legate de voluntariat. Cei 25 de participanți sunt deja voluntari de mai mulți ani, iar acum participă la o serie de discuții menite să abordeze tema plecării voluntarilor în străinătate sau primirea voluntarilor străini.

„Este vorba de un proiect al Uniunii cercetașilor Maghiari din România, care se intitulează Ready, Steady, Go!, și este finanțat de Comisia Europeană. Așa cum arată și titlul, suntem pregătiți pentru proiecte internaționale, iar în perioada 16-23 august voluntari din țările menționate dezbat pe larg aspecte legate de plecarea ca voluntar într-o țară străină și primirea voluntarilor străini” – a declarat reprezentanta proiectului, Grüman Éva.

Trainerul internațional Kiss Endre, cel care a participat la mai multe proiecte în județul Covasna, spune că și-au propus să discute punctual acele probleme pe care le poate întâmpina un tânăr care pleacă pentru o perioadă mai lungă în străinătate ca voluntar.

Discutăm despre drepturile și obligațiile voluntarilor, despre aspectele culturale pe care aceștia ar trebui să le știe înainte să plece, dar și pe partea cealaltă, ce ar trebui să știe o organizație nonguvernamentală care vrea să primească voluntari străini. Participanții sunt toți tineri care fie au participat la astfel de programe internaționale, fie își doresc să plece” – a declarat Kiss Endre, trainer din Ungaria.

Acesta a mai spus că ar fi nevoie de schimbarea mentalității în mai toate statele fost comuniste pentru ca tinerii să fie mai deschiși spre voluntariat. „În Vest, după ce termini liceul nu te înscrii imediat la facultate, ci pleci pentru jumătate de an sau un an ca voluntar. În acest timp înveți practic să trăiești, apoi te întorci acasă și analizezi care îţi sunt opțiunile și alegi. La noi, fie că vorbim de România, Ungaria sau alte state din Balcani, părinții nu sunt deschiși spre astfel de lucruri și de cele mai multe ori nu își lasă copiii să plece ca voluntari” – spune Kiss.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.