ACTUALITATE 24 august 2014

Autorităţi și localnici au dezbătut problema romilor de la Sânzieni

de Székely Emőke | 881 vizualizări

Doar 7 romi şi-au declarat etnia la Recensământ în comună

Mai mulți oficiali și localnici au luat parte vineri la un forum organizat la Sânzieni, unde au dezbătut problema populației de etnie romă, după ce pe data de 10 august un localnic rom a înjunghiat un motociclist.

La eveniment au luat cuvântul subprefectul Sebastian Cucu, primarul Balogh Tibor, dar și mai mulți localnici, atât maghiari, cât și romi. Subprefectul a spus că nu a știut că la Sânzieni sunt atât de mulți romi pentru că în urma ultimului recensământ doar 7 persoane s-au declarat de această etnie. Acesta a mai spus că autoritățile trebuie lăsate să își facă datoria și să continue cercetările, iar în ceea ce privește buna conviețuire a localnicilor a menționat că pentru faptele unui individ nu trebuie învinovățită o întreagă comunitate.

Primarul Balogh Tibor a spus că scopul întâlnirii a fost acela de a găsi soluții pentru buna conviețuire a maghiarilor și romilor din localitate și pentru a nu se mai produce tragedii precum accidentul care a avut loc pe data de 10 august. Mai mulți localnici prezenți la forum sunt de părere că romii trebuie să își schimbe mentalitatea, și ar fi nevoie de o persoană din comunitatea lor pe care să o asculte.

„Majoritatea localnicilor din Sânzieni sunt de părere că romii nu au ce căuta în apropierea drumului național, trebuie mutați de acolo pentru că reprezintă pericol pentru toată lumea” – a spus localnicul Tamás Tibor, unul dintre inițiatorii forumului.

Medicul de familie refuză să mai trateze romii

Prezent la eveniment, medicul de familie Finta Csaba a spus că va refuza să trateze pacienții de etnie romă pentru că la rândul lui și el a fost bătut de aceştia. Medicul a mai spus că nu crede că adevăratul agresor a fost prins, și până când poliția nu va identifica și aresta persoana care într-adevăr a înjunghiat motociclistul, nu se va ocupa de pacienții romi decât în situații de urgență. „Să mă acuze de discriminare, să depună reclamații la Colegiul Medicilor, dar voi refuza să primesc romii în cabinet dacă nu este vorba de urgență” – a spus medicul de familie care profesează la Sânzieni de 25 de ani.

Reprezentantul comunității rome, Gergely Sándor, este de părere că pentru acțiunile unora nu trebuie să sufere o întreagă comunitate. Acesta a dezmințit spusele medicului de familie spunând că toată lumea știe că bărbatul arestat este cel care a înjunghiat motociclistul. „Din cauza unei familii nu e corect ca o întreagă comunitate să fie acuzată. Și printre noi sunt oameni de treabă, care doresc să conviețuiască pașnic alături de maghiari, ca și până acum” – a spus Gergely Sándor.

Una peste alta, prima soluție vizibilă în stoparea altor eventuale gesturi de acest fel este amplasarea unor camere de supraveghere în zona în care trăiesc romii. Primarul Balogh Tibor a declarat că în perioada următoare vor fi amplasate trei astfel de camere și i-a rugat pe reprezentanții romilor să nu le distrugă.

Atmosfera de la Sânzieni este încordată după ce pe 10 august aici a avut loc un accident în care un motociclist şi-a pierdut viaţa şi un altul a fost înjunghiat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
gigi, 26 august 2014
mai George sa vezi cati tigani din alte parti s-au declarat romani ...
george, 25 august 2014
iata cum mai iese la iveala o minciuna despre numarul maghiarilor:la referendum romii,nu numai cei din Sanzieni ci din tot judetul Covasna, au fost inregistrati drept maghiari!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.