ACTUALITATE 25 august 2014

EDITORIAL. PSD legiferează „electo-burta”...

de Dumitru Manolăchescu | 644 vizualizări

Aflăm din surse sigure că PSD-ul şi Victor Ponta nu-s deloc siguri pe rezultatul alegerilor prezidenţiale din toamnă. Ceea ce, pentru nişte politicieni normali dintr-o ţară normală, ar fi un lucru firesc: cum adică să fii sigur pe nişte alegeri, câtă vreme poporul votează liber şi corect?! „Siguranţa” afişată de PSD mă face să cred contrariul celor afirmate de liderii respectivului partid: domneşte o teribilă frică printre baronii penali din cea mai penală alianţă politică post-decembristă (la USL mă refer, aici intră şi PNL-ul d-lui Antonescu, câtă vreme aproape toţi miniştrii liberali din guvernările Ponta s-au „mărturisit” pe la DNA). Frică de prezent, dar mai ales frică de un viitor previzibil, în care fără Victor Ponta-preşedinte penalii vor fi de domeniul trecutului (sau pe-aproape...). Speranţa, singura lor speranţă a rămas Ponta, care îi poate face scăpaţi de judecată prin intimidarea Justiţiei, prin amnistii, graţieri, ordonanţe de urgenţă – toate având ca unic scop salvarea baronilor penali. De fapt, salvarea Partidului Social Democrat şi a alianţei de la Putere, pentru că un preşedinte nesupus baronilor şi apărător al statului de drept ar transforma puternica redută pesedistă într-o biată movilă aciuită într-un coş de nuiele din care se-aude, disperat, un jalnic miorlăit de pisicuţ bolnav de singurătate.

Şi-atunci, ce le rămâne de făcut strategilor PSD decât să câştige cu orice preţ alegerile prezidenţiale din noiembrie? Nimic, absolut nimic, singura lor şansă este Ponta-preşedinte. Drept pentru care Liviu Dragnea şi Dan Şova au venit deja cu o propunere ticăloasă: racolarea primarilor Alianţei Creştin Liberale şi ai oricărui alt partid. Cum, că nu ajunge să le dai ordin? Simplu, printr-o Ordonanţă de Urgenţă care să le permită primarilor din Opoziţie să plece nevătămaţi şi nesancţionaţi spre PSD şi, mai ales, spre PRL-ul „calului troian” Tăriceanu printre liberali. E un calcul electoral abject şi, din câte-mi dau seama, în afara jocului politic corect: primarii se vor „lipi” în cele două săptămâni cât va dura Ordonanţa de Urgenţă (vă daţi seama cât de urgentă este ticăloşia pesedistă?!) de partidul liberalului „reformator” al lui Tăriceanu, părăsindu-i pe-alde Iohannis, Udrea, Macovei şi câţi or mai candida din partea dreptei politice româneşti.

O să spuneţi că nu-i poate nimeni obliga pe primari să părăsească un partid dacă nu vor. Îmi pare rău să vă contrazic, situaţia e clară, ordinul de la Centru e limpede: cel puţin 10 primari din fiecare judeţ trebuie să treacă în cele două săptămâni „de graţie” în partidul lui Tăriceanu. Motivele invocate le veţi sesiza cu uşurinţă atunci când veţi vedea exodul aleşilor: „Nu-mi pot realiza planurile, promisiunile, fără banii de la dl. Dragnea sunt un primar inutil, suferă electoratul, plânge şi mă-njură poporul muncitor”. Aşa este, iar dl. vicepremier Dragnea dă banii către primării numai contra unei semnături de adeziune la PRL, PSD, PC, UNPR... Mizerie veche, de altfel, am mai auzit de astea, credeam însă că partidele de la Putere au renunţat la folosirea acestui instrument de tortură politică medievală. Uite că n-au renunţat, frica îi face pe liderii politici să producă porcării comparabile cu perioade de tristă amintire din istoria omenirii.

Dacă Opoziţia nu reuşeşte să se-adune şi să oprească această OUG, veţi vedea şi veţi auzi cum, subit, cuprinşi de o dragoste năbădăioasă, primarii Alianţei Creştin Liberale nu se vor mai regăsi în politicile partidelor din Opoziţie, plecând pe capete la adversarii lor politici de la Putere.

Nenorocirea nu e că pleacă 100 sau 200 de primari de la ACL (Alianţa Creştin Liberală are acum circa 1.600 de primari, şi-ar putea permite să piardă nişte traseişti), nenorocirea e că după ei se duc şi alegătorii dependenţi într-un fel sau altul de politicile de ajutor social promovate de primării şi de structurile guvernamentale. Alegătorii aceia despre care am mai vorbit aici şi care sunt „întreţinuţi” nu doar de primarii de la Putere, ci şi de o bună parte a celor din Opoziţie.

Cum spuneam, PSD pregăteşte o mare porcărie, pentru că va legifera dependenţa votanţilor defavorizaţi de soartă de partidul aflat la Putere. Dacă se va întâmpla mizeria asta, înseamnă că alegătorii nu vor mai fi liberi nici măcar să voteze după placul inimii lor. Se va oficializa şi legaliza „burta electorală”, „votul cu burta” sau, mai scurt, „electoburta”...

Abuz în toată regula, detectabil şi cu ochiul liber. Dar de ce atâtea formalităţi? N-ar fi mai simplu să decreteze Liviu Dragnea că toată România are datoria patriotică să voteze PSD şi Victor Ponta?!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Ilyes Ibolya, 26 august 2014
Ba " sa traiasca numa' bine"...
stelian, 26 august 2014
despre ce vorbim..primitivism, lipsa de reactie, oamenii sunt in concediu, gratarele sfaraie, berica curge din peturi! Se pune taxa pe centralele de apartament, nu conteaza, Jean boxeaza....! Mandria citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.