LIFESTYLE 26 august 2014

Ce pericol ascunde ţigara electronică

de Covasna Media | 766 vizualizări

Potrivit unui studiu realizat recent, ţigara electronică prezintă un interes mai mare tinerilor nefumători decât ţigările convenţionale. Astfel, cei care încearcă să fumeze din curiozitate dintr-o ţigară electronică sunt foarte predispuşi să încerce şi tutunul obişnuit.

Studiile au arătat că ţigările electronice încurajează fumatul, deoarece îl prezin­tă într-o manieră mai puţin dăunătoare pentru sănătate. Astfel, tinerii încep să privească fumatul cu mai puţine reţineri, iar ulterior aleg să înlocuiască dispozitivul electronic cu ţigări obişnuite.

Studiul se bazează pe cercetări efectuate în ultimii ani. Acestea au demonstrat că nicotina are efecte nefaste asupra dezvoltării creierului celor tineri, motiv pentru care specialiştii atrag atenţia asupra fumatului.

Aşadar, se poate spune că fumatul pasiv de ţigară electronică nu este dăunător din punct de vedere al fumului, dar poate la fel de bine să încurajaze pe cei din jur să se apuce de fumat.

OMS recomandă să se interzică vânzarea de țigări electronice minorilor

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat marți interzicerea vânzării de țigări electronice minorilor, deoarece consumul acestora ar presupune „amenințări grave” la adresa adolescenților, informează AFP, citată de Agerpres.

Experții s-au pronunțat și pentru interzicerea țigărilor electronice în spațiile publice închise, „cel puțin până când se va dovedi că vaporii emanați nu sunt periculoși pentru persoanele din jur”, se arată în document publicat de OMS.

„Probele existente arată că țigările electronice ‘nu sunt doar vapori emanați în aer’, cum spun adesea producătorii”, notează OMS. Folosirea lor „constituie amenințări grave pentru adolescenți” și pentru femeile însărcinate, adaugă experții.

Potrivit OMS, există probe suficiente pentru a avertiza „copiii, adolescenții, femeile însărcinate sau cele care vor să aibă copii” asupra consecințelor pe care le poate avea pe termen lung asupra „dezvoltării creierului” fumatul țigărilor electronice.

Recomandările au fost publicate de OMS în perspectiva celei de-a șasea sesiuni a conferinței ministeriale a statelor părți la Convenția cadru privind lupta anti-tutun (FCTC), care va avea loc în perioada 13-18 octombrie la Moscova.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Vipercig, 27 august 2014
Vaporii emanati de tigarile electronice nu sunt un pericol pentru nefumatori! Au fost realizate nenumarate studii care dovedesc acest lucru...Cred ca ar trebui ca fumatorii sa analizeze situatia citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.