LIFESTYLE 27 august 2014

Adevărul despre data de expirare scrisă pe produse

de Covasna Media | 620 vizualizări

Chiar trebuie aruncate după ce îşi pierd valabilitatea?

Multe persoane aruncă la gunoi alimente şi diferite alte produse pentru că văd că acestea au expirat, conform etichetei. Ei consideră că din acel moment produsul nu mai este sigur şi că se vor îmbolnăvi dacă îl consumă, dar lucrurile nu stau mereu aşa.

În anul 2013, Natural Resources Defense Council şi Harvard Food Law and Policy Clinic au publicat un raport despre expirarea produselor şi despre interpretarea uneori greşită a unor etichete.

Potrivit acestui raport, 90% dintre consumatori au aruncat mâncare care expirase, potrivit etichetei, deşi aceasta era în conti­nu­are bună pentru consum, iar această mentalitate duce la o mare risipă de alimente.

Experţii precizează că aceste etichete au legătură de fapt cu prospeţimea produsului, iar data trecută acolo nu marchează neapărat momentul în care el se strică şi devine periculos pentru sănătate.

În realitate, există etichete diferite, care descriu lucruri diferite, dar consumatorul nu este corect informat întotdeauna, spun ei.

De exemplu, eticheta cu menţiunea „a se consuma de preferinţă înainte de...” spune doar data până la care produsul este proaspăt şi dincolo de care îşi va pierde unele calităţi şi gustul. Asta nu înseamnă însă că produsul este stricat sau periculos.

Singura etichetă care face referire la siguranţa produsului este cea pe care scrie „expiră la data de...”.

În privinţa stabilirii datei care trebuie scrisă pe aceste etichete, ultima zi de prospeţime sau de siguranţă în consum pentru acel produs, fiecare producător are propriile criterii şi metode de analiză.

(descopera.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.