ACTUALITATE 28 august 2014

Modernizarea Spitalului Județean continuă [FOTO]

de Székely Emőke | 639 vizualizări

Secțiile de ortopedie, urgențe și neonatologie au fost reabilitate

În urmă cu 4 ani Consiliul Județean Covasna a preluat de la stat managementul Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, și imediat unitatea s-a transformat într-un șantier. Era clar că este nevoie de lucrări, mai ales că la spital nu se mai făcuseră lucrări ample de după revoluție. Joi au fost prezentate secțiile de neonatologie, urgențe și ortopedie care sunt ca noi, însă deocamdată nu au fost dotate cu aparatura necesară, dar vor fi în curând, și a fost semnat un nou contract pentru alte lucrări ce vor începe în viitorul foarte apropiat.

Bani guvernamentali, bani europeni

Joi, în cadru festiv a fost semnat şi un nou contract de execuție care va fi de fapt continuarea lucrărilor începute acum 4 ani. Dacă până acum banii pentru reabilitare și modernizare au venit în special de la guvern, de această dată este vorba de un proiect european, iar lucrările trebuie terminate până la finele anului viitor. Managerul spitalului, András-Nagy Róbert, a declarat că este de fapt o continuare a ceea ce au început de mult, prin acest proiect vor fi reabilitate etajele superioare ale clădirii principale. „Anual la unitatea noastră sunt tratați 22.000 de pacienți, la secția de neonatologie se nasc anual 1.000 de copii, la urgență se prezintă 32.000 de pacienți. Contează mult în ce condiții sunt tratați acești pacienți, mai ales că o mare parte din ei au nevoie de o diagnosticare rapidă și corectă” – a declarat András-Nagy Róbert. În ceea ce privește suma investită de Consiliul Județean pentru lucrările care au fost terminate, este vorba de 13 milioane de lei.

Urmează alte investiții

Președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor, și reprezentantul firmei Baumeister, Fekete Mihály, au semnat contractul de lucrări cu o valoare de 30 de milioane de lei, bani europeni. Tamás Sándor a explicat că această sumă se referă la lucrări de reabilitare, la care se adaugă alte 21 de milioane de lei pentru aparatură medicală. „Vom reabilita 14.000 de metri pătrați în spital. Lucrarea are în componență schimbarea sistemului de iluminat, izolare termică, construirea de lifturi cu capacitate mare, vom construi 4 săli de operații noi și vom amenaja saloane care vor avea în total 234 de paturi” – a declarat președintele Consiliului Județean Covasna.

Spital modern

András-Nagy Róbert a spus că la finalizarea lucrărilor vom avea un spital modern „în limitele clădirii”. La demisol va fi amplasată partea administrativă a urgenței. La parter este noul bloc de nașteri, iar la nivelul 1 se va muta ortopedia, în locul unde era de fapt înainte de începerea proiectului. „În cadrul proiectului am încercat să îmbunătățim condițiile de tratament și de lucru” – spune managerul spitalului. Directorul medical al spitalului, Antal Álmos, a spus că speră ca în cel mai scurt timp să fie cumpărate și aparatele medicale necesare secțiilor și astfel noile blocuri vor putea fi folosite.

Cadou special

Prezent la inaugurarea noilor secții, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, i-a dat cadou managerului András-nagy Robert un caiet cu însemnări ale pacienților spitalului de acum 100 de ani. „Am fost contactat de o persoană de 85 de ani din Ungaria, care mi-a spus că are un caiet în care sunt însemnări și păreri ale pacienților internați la spitalul din Sfântu Gheorghe. Este interesant cum acest caiet se afla la o persoană care de fapt nu are nicio tangență cu Sfântu Gheorghe. Ofer acest caiet spre studiere conducerii spitalului, sunt păreri scrise în limbile română, maghiară și germană, și cred că va fi o lectură interesantă” – a declarat primarul Antal Árpád. Acesta a adăugat că după lecturare caietul va fi donat Muzeului Național Secuiesc.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.