ACTUALITATE 31 august 2014

Antal Árpád propune programul „Rabla” la centrale de apartament

de Agerpres | 543 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád (UDMR), consideră oportun ca Guvernul să demareze programul „Rabla” şi la centralele termice de apartament, astfel încât cetăţenii care au centrale vechi şi poluante să fie stimulaţi să achiziţioneze altele noi.

Antal Árpád a arătat că în municipiul Sfântu Gheorghe sistemul centralizat de termoficare a fost desfiinţat în totalitate în urmă cu aproape zece ani, prin urmare cetăţenii care locuiesc la blocuri au fost nevoiţi să opteze pentru centrale termice de apartament.

„Cetăţenii au investit banii lor pentru a cumpăra aceste centrale (...) şi eu cred că aceştia ar trebui ajutaţi şi nu sancţionaţi printr-o taxă de poluare. (...) Eu cred că în loc să discutăm despre taxarea acestor persoane care au centrale ar trebui mai degrabă să se facă un program gen 'Rabla' prin care Guvernul să ajute acele familii care îşi schimbă centralele astfel încât să nu mai polueze, pentru că se pleacă de la ideea de a nu polua cu care sunt de acord. Dar, soluţia nu e să sancţionăm persoanele şi să le împingem ca pe banii lor să cumpere alte centrale, ci dimpotrivă să le motivăm, iar cei care au centrale foarte vechi, care poluează, să aibă posibilitatea ca printr-un sprijin venit din partea statului să schimbe centralele, să nu mai polueze. Asta cred eu că e soluţia”, a declarat primarul Antal Árpád.

În municipiul Sfântu Gheorghe au existat 14 centrale termice de cartier care au livrat apă caldă şi căldură unui număr de aproape 18.000 de apartamente, însă au devenit nerentabile şi au fost desfiinţate treptat până în anul 2005.

Premierul Victor Ponta a dezminţit recent zvonurile potrivit cărora Executivul ar intenţiona să introducă o taxă pe centralele de apartament, însă a menţionat că are în vederea o strategie de modernizare a sistemelor de termoficare în marile oraşe în vederea creşterii eficienţei energetice şi reducerii costurilor.

„Am spus un singur lucru pe care, împreună cu ministrul Mediului şi cu ministrul Dezvoltării, trebuie să-l gândim ca pe o strategie pe termen lung. Se discută şi la nivelul UE faptul că, sigur, există mai multă eficienţă energetică, costuri mai mici, poluare mai puţină, atunci când nu are fiecare om în oraş centrala lui, ci atunci când avem un sistem performant de termoficare. Aceasta este o chestiune pe care sper să o reuşim pe termen mediu şi lung. Vreau să spun foarte clar că nu intenţionează acest Guvern să pună nicio taxă pe nicio centrală de apartament, dar intenţionează acest Guvern şi următoarele să sprijinim modernizarea sistemelor de termoficare în marile oraşe, acolo unde în continuare se poluează mult, costă mult, acumulăm datorii şi suntem încă la un nivel de eficienţă energetică extrem de scăzut”, a spus premierul Victor Ponta.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.