LIFESTYLE 31 august 2014

Obiceiuri care îţi pot afecta grav sănătatea

de Covasna Media | 384 vizualizări

Cu toţii avem obiceiuri pe care nu le considerăm dăunătoare sănătăţii. Şi cu toate acestea sunt. Iată 5 păcate pe care mulţi dintre noi le fac şi cum să le ocoleşti.

Paharul de vorbă

Mulţi oameni nu beau nimic toată săptămâna, iar în weekend se întâlnesc cu prie­tenii şi beau mai mult decât ar trebui. Este adevărat că studii de specialitate spun că o cantitate moderată de alcool pe zi este benefică sănătăţii, însă asta nu înseamnă că dacă nu bei toată săptămâna, ai voie să recuperezi în weekend. Ficatul „înecat” în alcool va fi supus unui stres teribil. Ţine cont că ficatul metabolizează un pahar de alcool într-o oră. Dacă exagerezi poţi risca să suferi de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, diverse tipuri de cancer, atac cerebral.

Fumatul „social”

Sunt persoane care sunt „cuminţi” până când se întâlnesc cu prietenii. Atunci încep să fumeze în exces, considerând că nu e nimic rău dacă din când în când îşi fac de cap. Efectele sunt însă imediate. Nicotina ajunge în câteva secunde la creier producându-şi efectele: creşterea activităţii sistemului nervos, creşterea pulsului, ridicarea glicemiei, îngustarea vaselor de sânge, iar aceste efecte se pot păstra pe durata unei zile întregi. Şi nu contează dacă pe săptămână fumezi o ţigară sau un pachet. Efectele se generează imediat şi se înrăutăţesc pe măsură ce continui fumatul.

Prea multă cofeină

Nu e rău să bei o cană obişnuită de cafea. Însă nu exagera. Cofeina în excces suprasolicita glandele care secretă adrenalină şi vei fi pe „on” toată ziua. Cofeină creştere pulsul, afectează somnul, poate duce la dureri de cap şi dureri abdominale. În plus, dacă obişnuieşti să bei cappuccino sau café late, vei avea de-a face şi cu caloriile în plus.

Sexul neprotejat

Suntem noi în mileniul III, însă asta nu înseamnă că trebuie să faci cât mai mult sex cu cât mai mulţi parteneri şi mai ales neprotejat. Numărul bolilor cu transmitere sexuală este din ce în ce mai mare. Statisticile arată că boli precum Chlamydia, sifilis, gonoreea sau HIV, odinioară ţinute cât de cât sub control, şi-au început expansiunea. Oricât de „încins” ai fi, nu renunţa niciodată la protecţie.

Nu te autoexaminezi regulat

Doamnelor, când v-aţi controlat ultima dată sânii? Domnilor, v-aţi pipăit ultima oară testiculele? Sunt întrebări personale care, însă, vă pot salva viaţa. Autoexaminarea este unul dintre cele mai simple verificări pe care le puteţi face, în intimitatea casei voastre. Iar dacă vi se pare ceva în neregulă, nu ezitaţi să mergeţi la doctor, chiar dacă se va dovedi, în final, că n-a fost nimic.

Pentru femei: După ce trece menstruaţia, atinge-ţi sânii cu palma şi, prin mişcări circulare, verifica toată suprafaţa ambilor sâni, inclusiv în zona axilară. De asemenea, în faţa oglinzii, cu mâinile pe şolduri urmăreşte dacă se văd iregularităţi, asimetrii, gropiţe sau umflături.

Pentru bărbaţi: La duş, verifică-ţi testiculele de eventuale umflături, noduli, zone dureroase sau modificări ale mărimii. Du-te imediat la doctor dacă ai urme de sânge în urină sau spermă. Descoperit la timp, cancerul testicular este relativ uşor de tratat.

(sfatulparintilor.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.