ACTUALITATE 1 septembrie 2014

Mircea Cărtărescu la Sfântu Gheorghe

de Székely Emőke | 429 vizualizări

Cea de-a doua ediție a pulzArt va avea loc în perioada 10-14 septembrie

Dacă e toamnă, e pulzArt la Sfântu Gheorghe – spun iubitorii de artă contemporană. Anul acesta festivalul va avea loc în perioada 10-14 septembrie, iar organizatorii spun că au pregătit o serie de evenimente care să fie în spiritul „Anului Jocului”. Teatru, dans, muzică, arte plastice, dar și literatură, toate vor fi prezente la Sfântu Gheorghe.

Cărtărescu prezent în Ziua 0 a festivalului

„Anul acesta, în „Anul jocului”, Festivalul „pulzArt” se concentrează pe arta teatrală, dar forţarea barierelor dintre genurile artistice şi apropierea acestora va rămâne în continuare un aspect important. La festival sunt invitate producţii care sunt mai greu şi rar accesibile publicului transilvănean, dar, în acelaşi timp, Festivalul „pulzArt” va oferi posibilitatea tinerilor artişti debutanţi să se prezinte în faţa publicului. În acest an, festivalul va începe miercuri, 10 septembrie, cu ziua 0” – a declarat reprezentanta Biroului de Imagine din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, Knop Ildikó. Festivalul va începe așadar miercurea viitoare, când va avea loc o întâlnire cu scriitorul Mircea Cărtărescu, o personalitate proeminentă a literaturii române contemporane, în dialog cu criticul şi istoricul literar Adrian Lăcătuş şi Szonda Szabolcs, directorul Bibliotecii Județene „Bod Péter”.

Teatru document cu Geanina Cărbunariu

În ziua 1 a festivalului pulzArt, iubitorii teatrului vor avea parte de o reprezentație a teatrului Odeon. Geanina Cărbunariu, o reprezentantă apreciată a tinerei generaţii autohtone de regizori şi dramaturgi, înzestrată cu o forţă creatoare aparte, va fi prezentă la Sfântu Gheorghe cu un spectacol de teatru-document. „Cine ne hrănește, cu ce ne hrănește și cu ce preț?” – pune întrebarea în spectacolul intitulat De Vânzare/For Sale şi care face parte dintr-un proiect internaţional. Creatoarea a încercat „să adune perspective, mărturii, întrebări legate de tema acaparării de terenuri” şi să traducă „publicului, prin mijloace teatrale întrebările apărute în timpul perioadei de documentare și în procesul de lucru la acest spectacol: Ce se vinde și ce se cumpără de fapt?”

Final incendiar

Duminica viitoare, invitata festivalului va fi scriitoarea Doina Ruşti, iar romanciera bucureşteană îl va avea ca partener de discuţii pe profesorul universitar Mihai Ignat.

Un dans solo, care de fapt este un duet cu o marionetă – spectacolul intitulat Morgan and Freeman al lui Fehér Ferenc este un gen de spectacol greu de definit, dar cu atât mai interesant, din care reiese că şi un adult se poate ataşa de o marionetă la fel cum se leagă un copil de micile sale figuri.

În spectacolul intitulat „Pss Pss”, Baccalà Clown îmbină teatrul și circul, cascadoria și sentimentele, această producţie de două persoane fiind în acelaşi timp una poetică, intimă, plină de umor şi spectaculoasă. Simone Fassari şi Camilla Pessi au învăţat meseria de acrobat la prestigioasa Teatro Dimitri Scuola din Elveţia şi, începând din 2008, din echipă face parte şi Valerio Fassari, cel care introduce elementele de muzică şi de teatru în producţiile Baccalà Clown. În 2011 şi 2013, echipa a avut un mare succes la Festivalul de la Avignon, cel mai cunoscut festival de teatru din Franța.

În încheierea Festivalului „pulzArt” va concerta formaţia W.H. care îmbină cu succes muzica şi literatura şi care va interpreta sonete shakespeariene plasate în actualul mediu muzical, în producţia lor, o serie de referiri muzicale din istoria muzicii îmbinându-se cu elemente ale muzicii improvizate contemporane, inclusiv free jazz şi hip-hop.

Bilete și online

Biletele la spectacolele festivalului pulzArt pot fi cumpărate de la Biroul de Organizare și Coordonare Evenimente Culturale (Sf. Gheorghe, Piața Libertății, nr. 1.) Pentru prima dată, în acest an, biletele pot fi achiziţionate şi online de pe site-ul www.biletmaster.ro. La biletele cumpărate în avans se oferă reduceri, iar elevii, studenţii şi pensionarii pot beneficia de reduceri adiţionale prezentând legitimaţia. Preţul biletelor luate în avans este cuprins între 10 şi 25 de lei, intrarea costând cu 5 lei mai mult la faţa locului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.