ACTUALITATE 1 septembrie 2014

Şapte persoane de diferite profesii, calificate pentru expediţia „Mont Blanc 2014”

de Agerpres | 626 vizualizări

Şapte persoane de diferite profesii şi fără experienţă în alpinism au reuşit, după mai multe etape de pregătire, să se califice pentru expediţia „Mont Blanc 2014”, organizată pentru începători de către Asociaţia „Alpin Sport” din Sfântu Gheorghe.

Organizatorul expediţiei, Tulit Zsombor, a declarat că pentru această expediţie s-au înscris un număr de 43 de candidaţi, dar numai şapte au reuşit să treacă toate probele şi să obţină un loc în echipa ce va pleca la sfârşitul acestei săptămâni în Alpi.

„Au fost 43 şi au rămas 7. Pe Mont Blanc vom pleca anul acesta 9 persoane, adică doi ghizi şi şapte începători. Plecăm pe 5 septembrie şi intenţionăm să ne întoarcem acasă pe 14 septembrie. (...) Echipa din acest an nu este aşa de bine pregătită ca echipele anterioare, pentru că cei care aveau o oarecare experienţă au fost deja cu noi în Mont Blanc în anii precedenţi”, a declarat Tulit Zsombor.

Membrii echipei au vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani, iar printre aceştia se numără un profesor, un medic şi un dispecer.

Începând din luna mai, candidaţii au urmat o perioadă de antrenamente în cadrul cărora au învăţat câteva tehnici de căţărare şi norme elementare de supravieţuire în munţi, iar selecţia s-a făcut pe baza unor probe eliminatorii ce au vizat rezistenţa fizică şi mentală.

Alpinistul Tulit Zsombor, care a urcat până acum de mai multe ori pe Mont Blanc cu grupuri neexperimentate, a declarat că prin acest proiect a vrut să demonstreze că orice om sănătos, cu o condiţie fizică medie, dar cu o ambiţie puternică şi un mentor bun poate atinge performanţe remarcabile.

„Proiectul a pornit de la un pariu, pe care l-am câştigat. (...) E un proiect de succes pe care vrem să îl continuăm şi în anii viitori, deci vom mai merge în Mont Blanc. (...) Eu le-am propus candidaţilor şi alte trasee la fel de interesante, dar toţi vor în Mont Blanc. Are muntele acesta o fascinaţie aparte”, a mai spus Tulit Zsombor, care a pierdut numărul expediţiilor făcute până acum în Munţii Alpi. Nu-şi aminteşte exact nici numărul celor pe care i-a dus până acum în Mont Blanc, dar în mod sigur sunt peste 50 de persoane. Anul trecut toţi cei zece participanţi au reuşit să escaladeze vârful înalt de 4810 metri.

Tulit Zsombor este unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti din ţară, el reuşind de-a lungul timpului să escaladeze cinci dintre cele mai renumite piscuri din lume – Elbrus (Europa), McKinley (America de Nord), Kilimanjaro (Africa), Aconcagua (America de Sud) şi Mount Vinson (Antarctica).

Expediţiile în Mont Blanc sunt cofinanţate de Consiliul Judeţean Covasna, iar Asociaţia Alpin Sport asigură o parte din echipament şi transport.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.