ACTUALITATE 4 septembrie 2014

Tabără Impact la Pădureni

de Székely Emőke | 1545 vizualizări

Tabara Impact Padureni septembrie 2014 - 2

Peste 85 de reprezentanți din toată ţara ai programului educaţional Impact” sunt reuniți în aceste zile la Centrul de Agrement de la Pădureni

În perioada 4-7 septembrie, Fundaţia Noi Orizonturi (FNO) organizează întâlnirea naţională „Acţiunea Impacţiunea”, eveniment dedicat copiilor, tinerilor şi profesorilor activi în programul de educaţie prin experienţă IMPACT. Întâlnirea adună peste 85 de participanți și este realizată cu sprijinul financiar al Romanian-American Foundation. „Acţiunea Impacţiunea” are loc la Centrul de Agrement Pădureni, în urma unei colaborări FNO cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Covasna şi Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus”.

Colaborare pe viitor

Directorul DJST Covasna, Marian Știopu, s-a arătat bucuros de colaborarea cu Fundația „Noi Orizonturi”, mai ales pentru că, spune el, județele Hunedoara și Covasna au foarte multe asemănări, în special în ceea ce privește natura. „Având în vedere că cei de la FNO se descurcă foarte bine în Hunedoara, sperăm să ne învețe și pe noi să ne descurcăm bine aici” – spune Știopu. Inițiativa acestei colaborări îi aparține președintelui „Alutus”, Cătălin Lazăr, care și-a propus să înființeze și în județul Covasna un grup IMPACT. „Ne bucurăm că am reușit să aducem FNO în județul Covasna, întrucât vorbim de un ONG cu programe de educație non-formală sustenabile, apreciate la nivel național” – a declarat Cătălin Lazăr.

Tabara Impact Padureni septembrie 2014 - 1

Viața şi Impact

De aproape 15 ani, Fundaţia „Noi Orizonturi” se dedică educaţiei tinerilor, iar în anul 2002 a pus bazele programului Impact. Acesta este primul model educaţional dezvoltat în România, implementat în peste 100 de şcoli şi preluat la nivel internaţional în alte 9 ţări: SUA, Honduras, Republica Dominicană, Republica Moldova, Albania, Armenia, Nicaragua, Mexic şi Haiti. La nivel național sunt 100 de grupuri, în cadrul cărora tinerii acționează concret în diferite domenii din comunitatea lor: renovează case, unități școlare sau sanitare, plantează copaci. În urmă cu 15 ani, Fundaţia Noi Orizonturi a dezvoltat şi Viaţa – program de educaţie prin aventură, care îi ajută pe participanţi să îşi dezvolte valori precum curajul, perseverenţa, solidaritatea, integritatea.

Educație prin aventură

Sub deviza „Suntem schimbarea pe care ne-o dorim în lume!”, evenimentul de la Pădureni îşi propune să ofere un context în plus de învăţare pentru membrii Cluburilor de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri Impact şi liderii profesori care ghidează aceste grupuri. Programul educativ-distractiv, pregătit atât pentru profesori cât şi pentru tineri, include o zi petrecută la Băile Tuşnad, în cadrul căreia participanţii vor experimenta activităţile Viaţa – program de educaţie prin aventură al Fundaţiei „Noi Orizonturi”.

„Activităţile pregătite pentru liderii Impact cuprind ateliere de scriere de proiecte, metode de educaţie non-formală şi networking, ce îi vor ajuta pe profesori în activitatea lor de implicare în comunitate. În plus, pentru ei am pregătit discuţii inspiraţionale cu Cătălina Chendea (Inspector specialitate, Ministerul Educaţiei Naţionale), Dr. Oana Moşoiu (expert în educaţie, formare şi training), Laura Agapin (profesor la Şc. Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu”), Ana-Maria Grădinariu (expert teatru forum), precum şi Adrian Olteanu (alumn IMPACT şi directorul programului de voluntariat Habitat for Humanity România). Pentru copiii şi tinerii Impact am pregătit activităţi prin care aceştia să îşi dea seama de puterea pe care o au în ce priveşte schimbarea în bine a comunităţilor lor. De asemenea, elevii vor avea ocazia să participe la discuţii motivaţionale cu oameni ce realizează lucruri de admirat în România, din punct de vedere profesional şi al implicării în comunitate: Oana Sandu (jurnalist, editor „Decât o Revistă”), Alina Ţiplea (fondator Merci Boutique), Elena Cîrîc (blogger, Online Communication Executive Webstyler), Sabina Iordache (Preşedinte Asociaţia pentru Dezvoltare şi Mediu ADEMED), Carmen Albişteanu (Vicepreşedinte ADEMED) şi Răzvan Iordache (Coordonator Proiecte ADEMED)” – a declarat responsabilul de proiect din cadrul Fundației, Diana Certan.

Invitație adresată ONG-urilor din județ

Sâmbătă, pe parcursul evenimentului „Acţiunea Impacţiunea”, va avea loc, la inițiativa Departamentului Tineret din cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Covasna, și o masă rotundă dedicată organizațiilor de tineret din județul Covasna care sunt dornice de a se familiariza cu cele două programe inovatoare de educație non-formală, Impact şi Viața, inițiate de Fundația Noi Orizonturi. Această întâlnire este de bun augur, mai ales că DJST Covasna și-a propus înființarea unui grup Impact și în județul Covasna. Evenimentul va începe la ora 10 la Pădureni, și invitația este deschisă tuturor ONG-urilor din județ. Și pentru ca și oaspeții să primească „o felie” din cultura covăsneană, vor fi vizitați de Ansamblul Folcloric „Voineștenii” din Covasna, care va prezenta un moment artistic, dar îi vor și învăța pe copiii din tabără câțiva pași de dans popular specific zonei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Hagau Ciprian, 5 aprilie 2015
IMPACT se scrie intotdeauna cu litere mari pentru ca sunt acronime
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.