ACTUALITATE 7 septembrie 2014

EDITORIAL. S-o facem lată, ultima dată!

de Dumitru Manolăchescu | 623 vizualizări

Lumea arde, baba PSD se piaptănă... NATO ia decizii istorice, la Bucureşti Puterea socialistă pierde vremea cu planuri pentru imediata suspendare a preşedintelui Băsescu. Îţi vine să-ţi (sau să le) tragi palme politicienilor turmentaţi, care nu reuşesc să gândească mai departe de 4-5 săptămâni şi pe care nu-i interesează nicio clipă starea naţiunii.

Jocuri la două capete: UDMR lansează proiectul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Treabă serioasă, document profund, bine gândit de strategii unguri şi prost scris, într-o limbă română doar de ei ştiută, de politicienii UDMR, PCM şi CNS. Bine gândit pentru că de pe urma lansării acestui proiect au de câştigat şi PSD, şi UDMR. Să mă explic:

*PSD va respinge în gura mare proiectul şi va elibera liderii UDMR de „povara” guvernării cu orice preţ, care până acum le-a adus privilegii şi avantaje cu duiumul. Victor Ponta şi ceilalţi corifei pesedişti vor poza în mari apărători ai valorilor naţionale, îşi vor face „selfie” la gorunul Crăişorului munţilor, spre veşnică amintire a sacrificiului politic pentru înălţarea Neamului.

*UDMR va executa, cuminte, un ultim gest de tandreţe faţă de partenerul socialist. Proiectul ăsta putea să aştepte, nu era nevoie de el acum, în campania pentru Prezidenţiale. Dar lansarea lui acum serveşte şi PSD, după cum arătam, şi UDMR, care va găsi motive să strige: „Noi am vrut autonomie, am şi prezentat un proiect în dezbatere publică, dar Guvernul n-a consimţit, ce să facem, nu se poate cu forţa...”.

Singura necunoscută în acest joc la două capete făcut de UDMR şi PSD este reacţia Opoziţiei, urmărindu-se mai ales o poziţionare a candidatului dreptei, Klaus Iohannis. În proiectul de autonomie sunt lucruri pe care până şi un maghiar bine ancorat în solul României le poate critica, nu mai vorbesc despre un etnic german cu rădăcini adânci în Transilvania.

Fumigena este atacul la preşedinte executat în pripă şi disperare de „calul troian” pesedist Tăriceanu: pe 2 noiembrie, anunţă Tăriceanu, românii vor vota nu doar candidatul la Prezidenţiale, ci şi pentru suspendarea preşedintelui Băsescu. Cum, când, de ce, de unde – nu contează, motive se găsesc, s-au găsit şi în 2012 şi ştim ce-a urmat, pe Tăriceanu şi pe Victor Ponta nu-i interesează însă soarta României, ei sunt robii unei obsesii care începe să producă monştri: ura împotriva lui Băsescu. Cu această ură defilează de doi-trei ani încoace, cu această ură se legitimează, această ură ţine loc de bună guvernare, de rezultate economice, de politică externă, de luptă împotriva corupţiei din politica românească, de adevăr şi onestitate. Obsesia Băsescu a început să-i obosească până şi pe cei mai mari adversari ai preşedintelui, dar Ponta, Tăriceanu şi suita de baroni locali linge-blide fără culoare politică sunt infatigabili. Până şi Liviu Dragnea îşi dă seama că gestul anunţat de Tăriceanu nu este oportun, ba mai mult, aruncarea în campanie legală a preşedintelui Băsescu le poate fi fatală celor care îl vor pe Ponta la Cotroceni.

Este şi motivul pentru care nu cred în realizarea până la capăt a acestui joc politic cu fumigene. Interesul liderilor PSD nu poate fi acela de a-l introduce în teren pe Traian Băsescu, dacă strategii partidului le-au dat acest sfat înseamnă că şi ăştia fac un joc la două capete şi-atunci mai bine să-i dea afară. Cred mai degrabă că Ponta are nevoie de războiul cu Băsescu, dar cu preşedintele „strâns” de nişte chichiţe constituţionale, nu jucător liber de contract...

Asta facem noi, cu asta ne ocupăm: când la graniţa de nord e prăpăd şi jale, când dinspre Basarabia nu vin veşti bune, când în toată lumea se vorbeşte de stabilitate politică şi economică, când lumea întreagă arde noi vrem suspendarea preşedintelui ales, autonomie teritorială pe criterii etnice şi amnistii fiscalo-penale. Într-o traducere oarecum aproximativă: dacă tot e să ne ia dracu’, măcar s-o facem lată pentru ultima dată!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
stelian, 8 septembrie 2014
Dle Manolachescu, foarte bine punctat editorialul dvs. Personal cred ca in spatele acestei mizerii este varanul,apoi Tandala din Carpati(pontalaul)! Interesele trebuie aparate, hotii eliberati, citeste integral
lili, 8 septembrie 2014
In Evenimentul zilei, intr-un editorial bine argumentat, Ion Cristoiu scrie urmatoarele: "Faţă de PSD, faţă de Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu mărturiseşte o supuşenie patologică. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.