ACTUALITATE 7 septembrie 2014

Goana după promoții

de Székely Emőke | 500 vizualizări

Apropierea începutului de an şcolar aglomerează în această săptămână magazinele

Peste o săptămână va suna clopoțelul, iar mii de elevi se vor întoarce la școală. Începutul de an școlar înseamnă însă o cheltuială însemnată pentru părinți. Caiete, cărți, creioane, ghiozdan, și toate materialele didactice necesare sunt cu siguranță o povară pentru mulți. Părinții spun că se uită la prețuri, dar și la calitate, și dacă văd o promoție bună, cumpără.

Forfotă în magazine

Reprezentanta unui magazin de specialitate ne-a declarat că săptămâna trecută a început goana după rechizite, și că se așteaptă la un adevărat asalt în această săptămână. „Părinții vin, se uită, analizează piața, apoi se întorc și cumpără cele necesare. Noi avem fel de fel de promoții, de exemplu avem ghiozdane complet echipate, dar și ghiozdane separat. Prețul acestora începe de la 45-50 de lei și ajunge și la câteva sute de lei, iar experiența arată că cei mai mulți părinți aleg prețuri medii, undeva la 80-100 de lei se găsesc deja ghiozdane de bună calitate” – explică vânzătoarea. În ceea ce privește modelele preferate, fetițele preferă ghiozdane cu Hello Kitty, pe când băiețeii aleg modele cu super eroi, cum ar fi Spiderman.

Caiete, creioane, acuarele...

În afară de ghiozdan caietele sunt cele care costă cel mai mult. Vânzătoarea ne-a spus că prețurile nu s-au schimbat față de anul trecut, caietele simple cu 48 de file încep la 50 de bani – 1 leu, și ajung la 3-5 lei, acestea din urmă sunt cartonate și au desene sau poze colorate pe ele. Părinții cumpără în general cu câteva caiete mai mult decât este nevoie, în ideea că acestea oricum trebuie mereu. La acestea se adaugă caietele speciale, vocabularul, blocul de desen, acuarelele, plastilina, dar și obiecte ca lipici, foarfece, hârtie colorată, creioane, cariocă, pixuri, așadar la final bonul fiscal arată cel puțin 50 de lei, asta în cazul unui singur copil.

Echipament pentru sport

Un trening și pantofi de sport sunt accesorii nelipsite de pe lista de cumpărături de la început de an școlar. Cu toate că există variante ieftine, în jur de 40-50 de lei pentru un trening și cam tot atât pentru pantofi de sport, părinții aleg să cumpere produse mai de calitate, spunând că de obicei pantofii și treningul sunt folosite des, așadar trebuie să țină măcar o perioadă. Pentru cei care merg la o școală unde există uniformă, aceasta reprezintă o altă cheltuială pentru părinți. Și astfel începutul de an școlar înseamnă o gaură considerabilă în bugetul unei familii.

Buget în funcție de salariu

Ana Ion este mama unui copil de clasa a cincea, și ne-a spus că bugetul pentru rechizite este de 300 de lei. „Copilul meu și-a ales un ghiozdan nou, cel vechi l-a avut 4 ani de zile, așadar a fost de ajuns. Am cumpărat unul nou, mai modern, și cred de calitate. Ne-a costat 130 de lei, iar restul banilor se vor duce pe caiete și ce ne mai cer la școală. Deocamdată nu am cumpărat caietele, am zis să vedem ce cere fiecare profesor și vom cumpăra după aceea. Plus că bănuiesc că se vor cere și anumite caiete de lucru, așadar nu are rost să le luăm de acum, și apoi să ne zică la școală că de fapt nu din asta trebuia să cumpărăm. După primele zile de școală vom mai face o vizită la librărie și vom cumpăra cele necesare” – ne-a declarat femeia.

Când ai mai mulți copii, cheltuiala crește

Cu toate că frații Bogdan, de clasa a treia, respectiv a patra, sunt foarte entuziasmați de faptul că în sfârșit vor merge din nou la școală, mama lor spune că are nevoie de aproape un salariu pentru a-și pregăti băieții de școală. „Nici nu vreau să mă gândesc la costurile acestui început de școală. Și anul trecut m-am împrumutat să îi pot pregăti, și cred că și anul acesta va fi la fel. Eu și soțul meu avem amândoi salariul minim, așadar e imposibil să nu simțim o asemenea cheltuială. Ghiozdane noi nu vom lua anul acesta, le-am curățat și recondiționat puțin pe cele vechi, dar trebuie caiete, creioane, plus trening și pantofi. Cele de anul trecut nu mai sunt bune, copiii au crescut, așadar trebuie să luăm haine și pantofi noi. Nu am făcut deocamdată un calcul, dar câteva sute de lei sigur ne vor costa toate cele necesare” – spune mama.

Unii cumpără produse întreaga vară

O altă mamă ne-a spus că ea se pregătește de noul an școlar încă de la finalul lunii iunie. A cumpărat deja caietele pentru cei doi copii ai ei, și este de părere că dacă cumperi încetul cu încetul, ieși mai bine pentru că nu simți efortul financiar. „Am mers mai întâi în toate magazinele de specialitate, m-am interesat, m-am uitat unde ce cât costă. Apoi am cumpărat câte 5-10 caiete, creioane, acuarele la fiecare salariu de vară și astfel începutul de an școlar nu înseamnă neapărat un efort financiar. Desigur, va trebui să vedem și ce vor cere profesorii, dar majoritatea lucrurilor necesare le avem deja” – spune femeia.

Pentru copiii care vor păși pentru prima dată în școală, Consiliul Județean Covasna a pregătit primul ghiozdan, care este complet echipat. La nivel de județ sunt 2.300 de astfel de elevi care vor începe clasa pregătitoare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.