LIFESTYLE 9 septembrie 2014

Talia unui om sănătos trebuie să fie jumătate din înălţime

de Covasna Media | 10176 vizualizări

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Londra, cheia unei vieţi lungi este aceea de a avea talia nu mai mare de jumătate din înălţime, în centimetri. O formulă care, potrivit cercetătorilor, se aplică în mod egal pentru bărbaţi şi femei, indiferent de vârstă sau etnie. Astfel, un bărbat sau o femeie care are 170 cm nu trebuie să depăşească în talie 85 cm. Pentru 180 cm, circumferinţa taliei nu trebuie să depăşească 90 cm etc.

Cum se măsoară talia

Cercetătorii de la Londra explică, de asemenea, care este procedura de măsurare a taliei: puneţi metrul între ultima coastă şi osul şoldului şi nu respiraţi. Nu trişaţi prin strângerea ruletei!

Dacă rezultatul răspunde formulei cercetătorilor, aveţi o speranţă de viaţă normală, adică 85 ani pentru femei şi 78,7 ani pentru bărbaţi. Cu toate acestea, pentru fiecare centimetru de talie, veţi pierde câteva luni din speranţă de viaţă. "În cazul în care talia este de 60% din înălţimea dumneavoastră, veţi pierde 1,7 ani din speranţă de viaţă", spun oamenii de ştiinţă.

Un indicator mai fiabil decât IMC

Pentru a face calculele, cercetătorii de la Universitatea din Londra au studiat dosarele medicale a mai mult de 300.000 de adulţi, pe o perioadă de 20 de ani. "Circumferinţa taliei este importantă, deoarece indică cantitatea de grăsime abdominală care este legată de nivelul ridicat al colesterolului, diabetul zaharat şi bolile cardiovasculare", spune dr. Margaret Ashwell, autorul principal al studiului. Aceasta estimează că acest raport talie-înălţime este un indicator al problemelor de sănătate şi al obezităţii ca indicele de masă corporală (IMC), utilizat pe scară largă de medici.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.