ACTUALITATE 10 septembrie 2014

Depozit subteran pentru 25.000 de volume la Biblioteca Judeţeană, realizat cu finanţare guvernamentală

de Agerpres | 627 vizualizări

Biblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe are un depozit subteran cu o capacitate de 25.000 de volume, realizat în cadrul proiectului de reabilitare şi modernizare finanţat de Ministerul Culturii prin Programul de reabilitare a monumentelor istorice, al cărui prima etapă a fost finalizată.

Lucrările, începute în 2012, au vizat modernizarea aripii administrative, respectiv amenajarea unui depozit subteran cu o capacitate de 25.000 de volume, modernizarea birourilor de la parter şi etaj, precum şi amenajarea unei săli multifuncţionale şi a unei camere pentru oaspeţi în mansarda clădirii, a declarat directorul instituţiei, Szonda Szabolcs. Potrivit acestuia, investiţiile realizate până în prezent s-au cifrat la circa 1,7 milioane de lei.

„Proiectul prevede trei mari faze, respectiv reabilitarea celor două aripi laterale ale clădirii şi corpul central şi a fost evaluat în total la un milion de euro. (...) La aripa administrativă, lucrările sunt gata în proporţie de 95%, prin urmare putem spune că s-a finalizat o treime din proiect. (...) Putem deschide aripa sudică doar dacă avem siguranţa că există fondurile suficiente, pentru că asta ar însemna golirea depozitului de la secţia de împrumuturi pentru adulţi şi oprirea activităţii, iar noi am pornit în toată această realizare cu premisa că vom funcţiona tot timpul, că nu ne vom opri. (...) Deci, deocamdată, nu vom deschide un nou front de lucru”, a declarat Szonda Szabolcs.

Proiectul mai prevedea, printre altele, redistribuirea şi recompartimentarea spaţiilor şi sporirea funcţionalităţii lor, reamenajarea sălii de spectacole şi reuniuni unde s-ar dori amplasarea unei scene mobile, deschiderea unei cafenele cu acces atât din interior, cât şi din exterior, precum şi realizarea unor lucrări la faţada clădirii astfel încât să revină la arhitectura iniţială.

Clădirea Bibliotecii Judeţene a fost construită în anul 1832 şi a găzduit pe vremuri sediul administrativ al fostului judeţ Trei Scaune.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.