ACTUALITATE 15 septembrie 2014

An şcolar nou, probleme vechi

de Székely Emőke | 455 vizualizări

Mii de elevi s-au întors la școală, dar unii nu au manuale

Zeci de copii frumoși, îmbrăcați în uniformă, cu buchete de flori în mână și ghiozdane noi s-au îndreptat ieri dimineață spre școală. Începerea noului an școlar a paralizat traficul din Sfântu Gheorghe, și părea că părinții sunt mult mai emoționați decât copiii. Luni a început grădinița și școala pentru 37.000 de preșcolari și școlari și pentru 3.500 de cadre didactic din județ.

Două clase pregătitoare la CNMV

Curtea Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a fost aglomerată ieri la festivitatea de deschidere. Elevii și cadrele didactice s-au aliniat în tradiționalul careu și au ascultat discursurile oficialilor prezenți. Cei mai emoționați păreau a fi cei mici, în special copiii din cele două clase pregătitoare. Aceștia au fost aduși de mână de elevii din clasa a XII-a, iar micuții au pășit unii cu teamă, alții siguri pe sine în curtea care cu siguranță li s-a părut imensă. Pentru ei s-a strigat catalogul pentru prima dată, iar de la margine îi priveau mândri părinții și bunicii.

Prima zi de scoala 2014 - 20

Discursuri oficiale

La deschiderea anului școlar de la CNMV au participat mai multe oficialități, printre care consilieri locali, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar al Județului Covasna, subprefectul Sebastian Cucu și senatorul Marius Obreja.

„Se spune că școala are cel puțin două valențe importante. Prima cea a procesului instructiv în care copiilor le insuflăm cunoștințe generale și metoda, și cea în care copiilor le insuflăm modul în care trebuie să se comporte în viață față de ei și față de neașteptatul care va veni. Și această componentă se numește educație, iar eu mă bucur că mă aflu în cea mai performantă, laureată și recunoscută instituție de învățământ din județul nostru urându-vă spor la treabă” – a spus în alocațiunea sa președintele PNL Covasna, senatorul Marius Obreja.

Subprefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a dezvăluit că se află în curtea CNMV în triplă calitate: în cea de fost elev, de părinte și de reprezentant al administrației. Acesta a dat citire mesajului prefectului Marius Popica. „Când pășim în curtea școlii ne încărcăm de emoția pe care o simțeam când eram copii. Un nou an școlar înseamnă pentru voi o nouă treaptă în cunoaștere, posibilitatea de a fi mai buni, cinstiți și demni. Școala este cea care poate să creeze cele mai bune deprinderi de muncă ordonată, poate cultiva frumosul și capacitatea intelectuală” – a spus în mesajul său prefectul Marius Popica.

Urări de bine din partea conducerii

Directoarea CNMV, Luminița Costea, s-a adresat celor prezenți la festivitate prin a le mulțumi pentru că au ales această școală, i-a felicitat pe cei care în iunie au spus la revedere acestei școli, și între timp au devenit studenți, și le-a urat succes elevilor în noul an școlar.

„Vreau să mulțumesc părinților care au ales această școală și sper să nu fie dezamăgiți, celor mici, care râd, dar și plâng, sunt aici printre noi și sper să se simtă bine în această școală, și tuturor celor care au intrat azi pentru prima dată în curtea CNMV. Am văzut că printre noi sunt și foști elevi, care au terminat anul trecut, îi felicit pentru rezultatele pe care le-au avut în această vară. De asemenea vreau să felicit elevii claselor a 8-a pentru rezultatele bune pe care le-au avut la examenul de evaluare națională, iar majoritatea se află alături de noi în continuare. Felicit cadrele didactice care i-au pregătit pe acești elevi, pentru că e adevărat, rezultatele sunt în bună măsură ale elevilor, dar și ale cadrelor didactice în același timp. Sper ca acest an să fie unul liniștit și cu rezultate bune în special pentru elevii claselor a 12-a și a 8-a. Vă urez un an școlar bun” – a spus directoarea Luminița Costea.

Școli închise, autorizații lipsă

Nu toți copiii au parte însă de unități școlare frumoase și curate. La nivelul județului Covasna, din cauza scăderii numărului de elevi, s-au închis 6 unități, astfel în anul școlar 2014-2015 vor funcționa 316 unități de învățământ. Inspectorul general al IȘJ Covasna, Keresztély Irma, spunea în urmă cu câteva săptămâni că nu știe prin ce miracol vor putea fi salvate școlile rurale din apropierea orașelor, cum este școala din Ilieni, de exemplu, unde numărul elevilor este din ce în ce mai mic, părinții alegând să își aducă copiii la școală la Sfântu Gheorghe. Închiderea școlilor însă nu este singura problemă, sunt unele unități care primesc elevii fără a avea autorizație sanitară. „Din cele 316 unități de învățământ 292 au avut autorizații sanitare, 18 sunt în etapa de obținere a avizului de funcționare, iar 6 unități nu vor avea avizul sanitar, așadar 310, adică 98,10% din totalul unităților de învățământ din județ vor funcționa cu aviz corespunzător” – se arată într-un comunicat emis de IȘJ Covasna.

Cei mici fără abecedare

O altă problemă a începutului de an școlar este lipsa manualelor școlare pentru elevii claselor I și a II-a. Este vorba de o problemă națională, pentru care reprezentanții Ministerului Educației promite rezolvări, însă situația concretă este că elevii din clasa I vor merge de marți la cursuri cu scopul de a învăța să scrie și să citească… fără abecedar. Ministerul Educației a dorit ca pe lângă manualele clasice să fie introduse și manuale digitale. „Visăm” – este de părere Keresztély Irma. Cert este că deocamdată manuale pentru cei mici nu sunt, iar cele de anul trecut nu pot fi folosite pentru că au fost concepute în așa fel încât elevii să lucreze în ele, să scrie și să deseneze, așadar nu pot fi refolosite. În cazul elevilor mai mari situația este bună, IȘJ informează că manualele retipărite au fost livrate în proporție de 100%.

Școlile sunt pregătite – spun cei de la IȘJ

În ceea ce privește posturile neocupate, acestea nu sunt multe la nivel de județ, la sfârșitul săptămânii trecute IȘJ a organizat ultima etapă de ocupare a posturilor libere, și astfel elevii nu vor avea de suferit din acest punct de vedere, întrucât pentru posturile neocupate școlile sunt cele care organizează concurs pentru suplinitori.

În vacanța de vară s-au efectuat mai multe lucrări de reparații curente și igienizare a școlilor în valoare de aproape 1,2 milioane de lei, bani veniți de la consiliile locale, care au mai alocat o sumă totală de un milion de lei pentru investiții. „Menționăm că în acest an județul Covasna nu a beneficiat de finanțare pentru investiții de la bugetul de stat. Considerăm că unitățile de învățământ din județ sunt pregătite pentru anul școlar 2014-2015” – se arată în comunicatul IȘJ.

Printre copiii de clasă pregătitoare unii se bucurau nespus că „au devenit mari”, însă alții mai duc dorul grădiniței. „Mie nu îmi place aici, vreau înapoi la grădiniță la doamna mea” – spunea un băiețel cu lacrimi în ochi. El, dar și ceilalți copii care au venit ieri pentru prima dată la școală au mers în sălile de clasă după terminarea ceremoniilor de deschidere a anului școlar, unde s-au întâlnit cu doamnele învățătoare care în perioada următoare îi vor iniția în această lume nouă, numită școală. E drept, și părinții sunt îngrijorați, spun că s-au săturat de schimbări și reforme, de faptul că niciodată nu știu la ce să se aștepte când începe un nou an școlar. Clopoțelul a sunat, și de azi încep cursurile. Cu bune și rele, anul școlar 2014-2015 va fi unul lung pe care, cel puțin elevii din clasele terminale speră să îl încheie cu brio.

7 mari noutăţi pe care le aduce anul şcolar 2014-2015

Noul regulament şcolar este încă în dezbatere publică, însă majoritatea prevederilor de mai jos se vor aplica chiar din acest an şcolar.

1. Părinţii au dreptul de a contesta orice notă primită de copil la teze şi lucrări. Dacă părintele recurge la acest drept, învăţătorul/profesorul va fi nevoit să justifice nota elevului în faţa elevului, a părintelui şi a directorului şcolii.

2. Părinţii pot motiva, pe proprie răspundere, trei zile de absenţe pentru copiii lor. Pentru toate celelalte absenţe, elevul trebuie să aducă o dovadă din partea medicului.

3. Amenzile pentru părinţii care nu se ocupă de şcolarizarea copiilor sunt cuprinse între 100 şi 1.000 de lei. Potrivit regulamentului, părinţii care nu vor putea plăti aceste amenzi vor fi obligaţi să efectueze ore de lucru în folosul comunităţii.

4. Apar manualele digitale pentru elevii claselor I şi a II-a. Totuşi, în acest moment nu se ştie după ce manuale vor învăţa aceşti copii, deoarece autorităţile au decis să reevalueze licitaţia pentru manualele digitale şi au suspendat temporar procedura de achiziţie.

5. Elevii din clasa pregătitoare au în orar o oră de limbă modernă. În clasele a III-a şi a IV-a, elevii au două astfel de ore în orarul săptămânal.

6. Elevii de clasa a II-a au planificată o oră în plus de matematică. Astfel, ei vor avea 4 ore de matematică în fiecare săptămână.

7. Dispare disciplina Educaţie tehnologică, iar Artele vizuale şi Abilităţile practice au repartizată o oră în plus, în fiecare săptămână.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.