ACTUALITATE 15 septembrie 2014

Culturile de arbuşti fructiferi câştigă teren în judeţ

de Agerpres | 778 vizualizări

Culturile de arbuşti fructiferi, în special de afin, zmeură, mure şi coacăze, câştigă tot mai mult teren în judeţul Covasna.

Directorul Direcţiei Agricole Covasna, Könczei Csaba, a declarat că aceste culturi ocupă la ora actuală o suprafaţă de aproximativ 60 de hectare, iar altele sunt în curs de înfiinţare. El a apreciat că culturile de arbuşti fructiferi sunt rentabile şi au asigurată piaţa de desfacere atât în ţară, cât şi în străinătate.

„Săptămâna trecută am emis trei autorizaţii pentru culturi de afin la Băcel, iar la Valea Crişului va fi o plantaţie de afin şi mure. (...) Unii sunt interesaţi de aceste culturi şi e bine, pentru că sunt înfiinţate în special pe suprafeţe slab productive. (...) Zona noastră e prielnică arbuştilor fructiferi. Nu sunt greu de întreţinut, dar sunt greu de recoltat pentru că necesită multă muncă manuală”, a declarat Könczei Csaba.

El a mai adăugat că dacă proprietarii acestor culturi vor lucra în sistem bio, atunci cu siguranţă îşi vor putea vinde marfa la un preţ bun.

Potrivit acestuia, în Sfântu Gheorghe a existat în urmă cu câţiva ani o livadă cu 14 hectare de coacăze, 4 hectare de zmeură şi două hectare cu afin, dar atunci plantaţiile au intrat în declin pentru că nu mai aveau productivitate şi au fost desfiinţate în cele din urmă.

„În mod sigur, la preţurile care se practică acum la aceste fructe pe pieţele din Vest, culturile de arbuşti fructiferi vor fi rentabile”, a mai spus directorul Direcţiei Agricole.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.