ACTUALITATE 16 septembrie 2014

Germanii, primii în topul investitorilor străini în judeţ

de Agerpres | 594 vizualizări

Germania ocupă primul loc în topul investitorilor străini în judeţul Covasna, cu zece dintre cele aproape 30 de firme străine care au făcut investiţii importante în zonă în ultimii 14 ani.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, Édler András, a declarat că germanii au dezvoltat un adevărat „imperiu” al pantalonilor în judeţul Covasna, construind mai multe fabrici de confecţii în care lucrează la ora actuală câteva mii de oameni.

Printre cele mai importante investiţii străine în judeţ se numără cea a unui concern suedez care a construit o fabrică de volane pentru maşini de lux la Sfântu Gheorghe, a unei firme belgiene care a cumpărat Fabrica „Textila Oltul”, a unor austrieci care au construit o fabrică de carton ondulat la Sfântu Gheorghe, a unui concern norvegian care a preluat fabrica de conserve „Ardealul” de la Covasna, precum şi a unei companii americane care îmbuteliază băuturi răcoritoare tot la Covasna. De asemenea, o firmă austriacă a început anul acesta construirea unei fabrici de cherestea la Reci, preconizând o investiţie de circa 150 de milioane de euro.

Édler András a admis că judeţul Covasna a atras un volum mic de investiţii străine directe şi a pus acest lucru în principal pe seama lipsei unei infrastructuri adecvate, deficienţă remediată parţial în ultimii ani. El nu a exclus nici posibilitatea ca imaginea judeţului să fi avut de suferit de pe urma disputelor interetnice artificiale, care au creat impresia unui teren investiţional nesigur.

Preşedintele CCI a amintit că, în încercarea de a atrage noi investitori, autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au demarat construirea unui parc industrial la Câmpu Frumos. El consideră că judeţul Covasna este un teren propice pentru investitori, deoarece se află în centrul ţării, oamenii sunt harnici, serioşi şi conştiincioşi, iar forţa de muncă şi pământul sunt mai ieftine decât în alte zone ale ţării.

Autorităţile covăsnene şi-au propus să promoveze oportunităţile de investiţii din judeţ şi în cadrul proiectului „City Invest 2014”, iniţiat de Institutul pentru Politici Publice, ce va avea loc luna aceasta la Bucureşti şi la care vor fi invitaţi reprezentanţi ai ambasadelor, ai Camerelor de comerţ, reprezentanţi ai fondurilor de investiţii, ai băncilor, precum şi ai mediului de afaceri privat din ţară şi străinătate.

Autorităţile locale mizează în atragerea investitorilor şi pe viitorul aeroportul civil de la Ghimbav-Braşov, care se va afla la o distanţă de circa 45 de kilometri de Sfântu Gheorghe, precum şi pe o autostradă care să lege Braşovul de Bucureşti şi de Occident.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.