ACTUALITATE 17 septembrie 2014

EDITORIAL. Vânătorii de recompense şi bunul samaritean

de Dumitru Manolăchescu | 767 vizualizări

Sunt destui cei care cască gura la elucubraţiile angajaţilor lui Dan Voiculescu de la posturile TV pe care le patronează fiicele acestuia. Grav e nu că-şi uită gura căscată, ci că nu-şi activează „fibra” gânditoare a propriului cerebel. Dacă ar face-o, dacă ar mai auzi şi altceva decât veşnicele tânguieli şi acuze anteniste, ar descoperi o nouă realitate. Una în virtutea căreia patronul lor „onorific” (om de onoare, adică...) n-a fost condamnat degeaba la 10 ani de închisoare. Şi nici pentru că l-a înjurat pe Traian Băsescu.

Curtea de Apel Bucureşti a publicat motivarea deciziei de condamnare a inculpatului Voiculescu Dan. Motivare cât un roman poliţist, din care cei ce nu-şi extrag seva financiară din afacerile mogulului pricep cel puţin un lucru elementar: Voiculescu a acţionat în stil mafiot, prin metoda „împrumutului nereturnat”. Despre metoda asta auzisem, dar nu ştiam că au folosit-o, prin anii ’30, mafioţi celebri. Pe scurt, înseamnă să dai bani cu împrumut unor instituţii sau persoane fizice şi să nu-i mai ceri înapoi. Hopa, dar în cazul ăsta Voiculescu ar trebui să fie canonizat, ar suna minunat „Sfântul Voiculescu”... Ruşine să-ţi fie, Băsescule, l-ai băgat la zdup pe creştinul conservator făcător de bine românilor săraci!

Din păcate pentru Voiculescu, din fericire pentru noi, muritorii de rând care nu ne-nghesuim la serviciile spălătorilor de creiere de la Antena 3, nu-i chiar aşa. Împrumutul acordat de Voiculescu Institutului de Cercetări Alimentare prin intermediul Administraţiei Domeniilor Statului a fost returnat sub formă de acţiuni la ICA. Simplu, nu? Dai un ban Institutului ştiind că directorul Mencinicopschi (un fraier, din păcate bătrân şi fără minte) nu va avea de unde să ţi-l dea înapoi. Nu ceri mare lucru în schimb, doar nişte acţiuni, care cu timpul se adună şi te fac stăpân pe un domeniu fabulos în buricul Bucureştiului. Dai 100.000 de euro pe un bun care valorează aproape trei milioane de euro... Bună afacere!

Interesant este că la reuşita acestei acţiuni din care statul a pierdut milioane de euro au contribuit toţi cei din conducerea ICA, vreo şase la număr, păcăliţi, cum spuneam, ca nişte fraieri lacomi ce erau, de „mafiotul” Voiculescu. Fraier şi păcălit a fost şi ministrul Agriculturii de atunci, onorabilul socru şi alt sfânt necanonizat, Ilie Sârbu. Deocamdată, asupra actului normativ care a facilitat preluarea acţiunilor ICA de către Voiculescu se fac doar unele sugestii în motivarea judecătorilor. Dar vom mai vedea ce va fi după alegerile prezidenţiale, al dracului de importante pentru pentru toţi hoţii, „fraierii şi păcăliţii” acestui capitalism de cumetrie.

În schimb, metoda împrumutului nereturnat a făcut pui în rândul tinerilor „geniali” şi săraci de la trustul Intact. Mihai Gâdea, Mircea Badea şi alţi corifei nefericiţi care eşuaseră în mici afaceri şi trăgeau mâţa de coadă s-au trezit cu sute de mii de euro puşi în palmele asudate de bunul samaritean Voiculescu Dan. „Şi când să vi-i dau înapoi, şefu, că nu câştig atâta nici în 10 ani de zile...”. „Stai liniştit, Mihăiţă tată, nu stau eu în banii ăştia, dacă te porţi frumos poate că nici nu ţi-i mai cer”...

Un dialog scurt şi extrem de cuprinzător, ascunzând în spatele său toată isteria anti-Băsescu şi anti-DNA care a cuprins, de la un moment dat, mesajele Antenelor lui Voiculescu. Păi cum să nu slujeşti cu pasiune şi spirit de sacrificiu un şef atât de darnic?! Pentru câteva sute de mii de euro împrumutaţi şi nereturnaţi, mercenarii de la Antena 3 sunt în stare să omoare încet, în chinuri, pe oricine le arată cu degetul „sfântul” Voiculescu. Să-i compari cu nişte ucigaşi plătiţi mi se pare prea mult, asta e o meserie care cere şi nişte calităţi, ei sunt mai degrabă nişte „vânători de recompense”. A pus şeful un premiu pe capul lui Băsescu sau al Codruţei Kövesi, acolo sunt şi mercenarii de la Antena 3.

Pare simplu, dar nu e. Ca să poţi face ce-a făcut Voiculescu trebuie să apeşi multe butoane, să ai intrare la oameni de stat, să fii prieten cu miniştri, prim-miniştri, preşedinţi de partide, să te încuscreşti, să te înginereşti, să te încumetreşti... În toţi aceşti ani în care a înşelat şi a şantajat statul român, Voiculescu s-a folosit de oamenii pe care i-a împrumutat, i-a cumpărat, i-a manipulat. În toţi aceşti ani, Voiculescu a fost o ameninţare continuă la adresa statului de drept, a Justiţiei şi a siguranţei naţionale a României. Iar condamnarea lui, aşa cum se arată în motivarea instanţei, ar trebui să fie o pildă pentru amatorii de asemenea „distracţii”.

Dar nu este, pentru că „amicul” Victor Ponta, momentan premier, s-a săturat de Justiţia băsistă şi vrea libertate pentru toţi hoţii şi corupţii Partidului Conducător, în frunte cu preşedinţii de consilii judeţene şi primarii Uniunii Social-Democrate. Un prim-ministru responsabil mai bine şi-ar fi înghiţit limba decât să terfelească Justiţia şi să-i apere pe baronii penali din partidele aflate la Putere. Ceea ce, ştim cu toţii, nu-i cazul la premierul Ponta. Şi, cu siguranţă, nu va fi cazul nici la preşedintele Ponta!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
io, 18 septembrie 2014
stai sa-l vezi pe chiorul si parasuta
stelian, 18 septembrie 2014
Nu-i mai spuneti voiculescu, poate ca se supara, acum cand e cunoscut ca Felix sau Varanul! Sa nu mai tulburam si noi apele!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.