ACTUALITATE 18 septembrie 2014

Sfântu Gheorghe a câştigat titlul naţional „Oraşul reciclării”

de Covasna Media | 1016 vizualizări

orasul reciclarii 2014

Marele premiu: un spațiu inedit de relaxare, 100% ecologic, cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro

Miercuri a avut loc la Bucureşti gala de premiere a concursului pentru titlul Oraşul reciclării organizat de Eco-Rom Ambalaje SA. Marele premiu a fost câştigat de Sfântu Gheorghe şi Tega SA: o zonă eco wi-fi, un spațiu inedit de relaxare, 100% eco şi cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro. Distincţia a fost înmânată lui Czimbalmos Kozma Csaba, administratorul public al oraşului Sfântu Gheorghe, şi lui Tóth-Birtan Csaba, directorul societăţii Tega SA.

Pentru titlul „Oraşul reciclării” anul acesta au participat 32 de oraşe. Participanţii au luptat pe mai multe „fronturi”: cel al calităţii serviciilor de colectare separată a deşeurilor de ambalaje, al celor mai bune „muniţii” de conştientizare şi mobilizare a populaţiei pentru a separa deşeurile şi, în final, al celor mai mari cantităţi de deşeuri de ambalaje colectate.

Macheta orasul reciclarii septembrie 2014 - 1

La obţinerea primului loc a contribuit şi faptul că societatea comercială TEGA SA a luat o serie de măsuri prin implicarea populaţiei la câştigarea titlului „Oraşul reciclării”. Pe lângă acestea societatea împreună cu Biroul de Imagine al Primăriei au organizat diferite campanii prin care au întărit participarea instituţiei la acest concurs.

Una din iniţiativele demarate de societatea de salubrizare a fost sistemul de colectare „door to door”. În containerele plasate aici, locuitorii pot colecta deşeurile selectiv. Societatea de salubrizare goleşte o dată pe săptămână containerele care conţin deşeuri de plastic şi hârtie, şi de trei ori pe săptămână pe cele care conţin deşeuri menajere mixte.

Centrele închise de colectare a deşeurilor din cartierele oraşului sunt amenajate pentru prevenirea şi combaterea scoaterii deşeurilor de către anumite persoane, cât şi pentru evitarea transportării deşeurilor de către câinii fără stăpân. Un scop asemănător a avut şi concursul cu premii „Deşeurile au valoare”, prin care fiecare locuitor al oraşului care are contract cu TEGA şi nu are restanţe, a primit alături de factură şi un bilet de participare la concurs. Tragerea la sorţi a avut loc în luna mai, iar câştigătorul premiului întâi a fost scutit de la plata taxei de salubrizare timp de un an de zile şi a primit un container de interior pentru colectarea selectivă a deşeurilor. De asemenea, cel care a ieşit pe locul al doilea va fi scutit tot un an de la plata taxei de salubrizare, iar locul al treilea a fost scutit timp de jumătate de an.

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe împreună cu TEGA SA au premiat cu table interactive şi proiectoare clasele şi şcolile care au reuşit să colecteze o cantitate cât mai mare de deşeuri colectate selectiv şi reutilizabile, acestea putând fi hârtie, carton, obiecte de plastic, PET-uri, articole din aluminiu, cât şi sticlă.

Liceul Teoretic „Székely Mikó” a depus 13 tone de deşeuri colectate selectiv. Astfel s-au clasat pe locul I, cu o cantitate de 10,16 kg de deşeuri reciclabile per elev. Şcolile din oraş au reuşit să colecteze în total 35 de tone de deşeuri, din care cea mai mare cantitate a fost reprezentată de deşeuri de hârtie.

La prima ediţie a competiţiei, oraşul Sfântu Gheorghe a câştigat trei premii de excelenţă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
alex, 19 septembrie 2014
Felicitari in primul rand locuitorilor din Sf. Gheorghe si domnului Antal :)
lili, 19 septembrie 2014
Felicitari, asta arata ca sunt buni gospodari, asta are nevoie un oras de la cei care-l administreaza ! Felicitari!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.