LIFESTYLE 21 septembrie 2014

De ce e bine să evităm îndulcitorii artificiali

de Covasna Media | 510 vizualizări

Numiţi şi edulcoranţi sau înlocuitori ai zahărului, îndulcitorii artificiali precum aspartamul, sucraloza şi zaharina cresc riscul de diabet şi de obezitate, după cum arată o cerce­tare recentă.

Îndulcitorii artificiali perturbă compoziţia şi funcţia florei intestinale, iar absorbţia lor poate induce toleranţă alterată la glucoză, specifică prediabetului, informează L'Express într-un articol citat de ziare.com.

Deşi se spunea că îndulcitorii pot avea rol preventiv, un studiu recent efectuat de oamenii de ştiinţă de la Institutul Weizmann din Israel arată că edulcoranţii pot induce schimbări metabolice, crescând riscul de diabet şi de obezi­tate.

Utilizaţi în numeroase produse precum sucurile light, cereale şi dulciuri, edulcoranţii artificiali sunt substanţe cu putere de îndulcire, dar care nu aduc calorii.

Analizând efectul edulcoranţilor (aspartam, sucraloză şi zaharină) asupra unor cobai, specialiştii au constatat că aceste substanţe au modi­ficat flora inetstinală. Aceştia au redus aportul caloric, însă nu şi pofta de dulce.

Cobaii care au primit apă cu îndulcitori au dezvoltat toleranţă alterată la glucoză. Aceasta survine când organismul nu reacţionează cores­punzător la efectele insulinei, prin urmare trebuie să îşi dubleze eforturile pentru a controla nivelurile de zahăr în sânge. Această stare este caracteristică prediabetului, care precede apariţia diabetului.

Aceleaşi modificări au fost observate şi în cazul unor oameni care nu mai consumaseră înainte îndulcitori artificiali. După şapte zile în care au primit îndulcitori, voluntarii au avut un nivel ridicat de glucoză, precum şi modificări ale florei intestinale.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.