ACTUALITATE 21 septembrie 2014

Mii de motocicliști la Sânzieni [FOTO]

de Székely Emőke | 1289 vizualizări

Peste 3.000 de bikeri veniţi din toată ţara au comemorat tragedia din 10 august când un motociclist a murit şi altul a fost înjunghiat

Comuna Sânzieni era cunoscută pentru un pelerinaj care se face anual pe data de 20 august la capela de pe dealul Perkő. Ei bine, în acest an pelerinajul catolicilor care vin aici să se reculeagă a fost întrecut și ca număr de participanți și ca intensitate de un altfel de pelerinaj. Unul zgomotos și dureros, unul plin de lumânări, amărăciune și neputință, unul menit să atragă atenția asupra unei anchete ce vizează moartea unui motociclist și atacarea altuia.

Cel mai mare eveniment de acest fel din ultimii 25 de ani

În jur de 3.000 de motocicliști din toată țara au răspuns „prezent” la o acțiune pașnică organizată de Chopper Academy M.C., și astfel strada principală din Sânzieni a fost invadată de bikeri. Aceștia au venit din toate colțurile țării, am văzut numere de înmatriculare din Suceava, Constanța, Mureș, Galați, Harghita și multe alte județe. La eveniment au venit membri ai 20 de cluburi (Chopper Academy MC, Free Frog’s Riders RC, Burnout MC, Crazy Bike MC, Daimler MC, Flagellum Dei MC, Heavy Riders MC, Kronstadt MC, Rebel Wolves MC, Red Evils MC, Moldavia Bikers RC, Free Riders RC, Slowriders RC, Black Helmets RC, Road Wolves RC, Intruder Owners Club Romania, Dusty Dogs RC, Vulcan Riders Romania RC, The Gents RC și On The Road To Heaven RC), dar și mulți motocicliști care nu fac parte din niciun club, însă au simțit că locul lor este la Sânzieni, locul unde un coleg al lor, Sebestyén Attila, a murit. Accidentul a avut loc pe data de 10 august, când un motociclist a lovit o fetiță de 11 ani care a vrut să traverseze strada neregulamentar. Bărbatul care conducea și pasagera din spate au căzut de pe motocicleta care a ajuns pe acoperișul unei case. În cădere motociclistul a lovit un alt minor, în vârstă de 14 ani, care însă nu a suferit răni grave. Motociclistul a murit pe loc, iar pasagera din spatele lui a fost rănită. După cei doi venea un alt motociclist care a oprit pentru a anunța autoritățile și a acorda primul ajutor, însă rudele nervoase ale fetiței lovite l-au bătut și l-au înjunghiat.

Respect și dreptate

Motocicliștii s-au adunat în două parcări din Târgu Secuiesc, după care au pornit spre Sânzieni. Spre deosebire de acțiunea care a avut loc în luna august, când sute de motocicliști din zonă au participat la o acțiune de comemorare, localnicii nu au mai fost lăsați în preajma locului în care s-a petrecut accidentul. Măsura a fost luată la cererea expresă a organizatorilor, care au spus că marşul este exclusiv pentru motocicliști. Mulți dintre ei au purtat pe motociclete inscripția „Respect și dreptate”, iar comemorarea în sine a constat din faptul că motocicliștii și-au scos căștile, le-au așezat în fața motocicletelor și au aprins câte o lumânare. „Suntem indignați, ni se pare inadmisibil să se întâmple așa ceva, și da, noi motocicliștii suntem considerați duri, dar avem un suflet mare și când vine vorba de solidaritate, suntem ca frații” – ne-a spus un motociclist. La eveniment a participat și văduva motociclistului decedat, Sebestyén Ágnes. Aceasta a spus că este impresionată de acțiunea motocicliștilor pentru că soțul ei nu a fost activ în acest cerc. „Attila nu era activ în comunitatea de motocicliști, dar foarte multă lume a simțit că această tragedie s-ar fi putut întâmpla cu oricare dintre ei, și toată lumea și-a dat seama că aici n-a fost doar un simplu accident, aici s-au întâmplat alte lucruri” – a declarat Sebestyén Ágnes.

Accident sau crimă?

Înainte de a porni spre Sânzieni, liderul Free Frog`s Riders Târgu Secuiesc, Kiss Levente, a salutat inițiativa Chopper Academy și a spus că motocicliștii din București i-au rugat să ajute la organizarea a ceea ce au numit cel mai mare eveniment de acest fel din ultimii 25 de ani. „Unii spun că este vorba de un accident, noi credem că este vorba de crimă. Întregul sistem juridic este lent, până când ajungem să identificăm pe cineva, vor trece trei ani, iar martorii nu își vor mai aduce aminte de chipul făptașului” – a declarat Kiss Levente. El a mai spus că au și dovada faptului că ar fi vorba de crimă, și anume o fotografie făcută după accident, în care motociclistul Sebestyén Attila apare cu răni pe cap, răni pe care nu le putea avea cu cască. „Când Pál Tamás, cel de-al doilea motociclist, a ajuns la locul accidentului, Attila avea casca pe cap și respira, era în viață” – spune liderul Free Frog`s Riders.

Mesaje fără nume

Reprezentanții Chopper Academy nu au vrut să facă declarații cu nume, dar au spus că este o prostie birocratică faptul că nici după 40 de zile de la tragedie nu a fost dat raportul medico-legal. Aceștia au mai spus că potrivit informațiilor pe care le au, anchetatorii nu au bani pentru acest raport medico-legal, motiv pentru care motocicliștii au decis să pună mână de la mână și să achite suma de 2.000 de lei. Unul dintre organizatori a mai spus că trebuie să se ia atitudine și să nu mai fie acceptate asemenea întâmplări. „Scopul acțiunii în principal este acela de a-l comemora pe Attila, dar este și un strigăt, o voce, un semnal de alarmă vizavi de ceea ce s-a întâmplat. Nu este normal să acceptăm în 2014 să avem asemenea altercații între anumite persoane și cei care circulă pe stradă. Vă rog să observați că s-au mai întâmplat acest gen de evenimente și nimeni nu le-a mediatizat. E momentul să luăm atitudine și să stopăm aceste întâmplări cu sprijinul autorităților care văd că își fac treaba și sper să își facă treaba în continuare. Încercăm să arătăm faptul că nu mai acceptăm asemenea lucruri, vrem să fim în siguranță pe stradă” – a declarat organizatorul.

Familia fetiței s-a mutat

Mai mulți localnici din Sânzieni susțin că familia fetiței care a provocat accidentul pe 10 august s-a mutat din comună. Kiss Levente a confirmat acest zvon. „Au apărut declarații conform cărora familia fetiței s-a mutat într-un loc necunoscut. Oricine poate fi găsit dacă îl cauți. Și noi motocicliștii știm unde s-a mutat această familie și cei care au fost implicați în această tragedie” – a spus Kiss Levente. Localnicii din Sânzieni spun că ar trebui să plece toată comunitatea de romi din comună. „Să plece pentru că ne provoacă numai necazuri. Fură de peste tot și sunt violenți. Nu îi mai vrem pentru că nu se comportă ca oamenii” – spune un tânăr din sat.

Renegată pentru că a ajutat

O țigancă în vârstă ne-a spus că nimeni din familia ei și din comunitatea de romi din Sânzieni nu mai vorbește cu ea după ce a ajutat victimele în seara accidentului. „Am ieșit afară, am adus apă, am încercat să îl spăl pe băiatul care a murit, dar după aceea nimeni nu mă mai bagă în seamă. Nu mai vorbesc cu mine, parcă nici nu mai exist” – spune bătrâna. Aceasta a adăugat că îi pare rău pentru ce s-a întâmplat, și că ea a ajutat cât a putut, dar asta a costat-o, acum fiind singură.

Totul a decurs civilizat

Purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Toth Sigismund, a declarat că evenimentul de la Sânzieni s-a desfășurat în condiții de siguranță și nu au avut loc acțiuni violente. Singurul eveniment neplăcut a fost un incident rutier, unul dintre motocicliști s-a dezechilibrat și a căzut, după care mai mulți colegi au lovit acea motocicletă. Dat fiind faptul că nu au avut viteză, nimeni nu a fost rănit, s-au produs doar pagube materiale minore.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.