LIFESTYLE 22 septembrie 2014

Felul în care stai pe scaun îţi poate afecta starea de spirit

de Covasna Media | 389 vizualizări

Când stai strâmb pe scaun, nu numai coloana vertebrală are de suferit. Noi cercetări arată că efectele sunt mult mai ample: o postură incorectă îţi poate induce o stare sufletească negativă.

O postură bună presupune menţinerea unei alinieri corecte a corpului, cu respectarea curburilor naturale ale coloanei, indiferent că staţi aşezaţi, în picioare sau întinşi, şi este esenţială pentru evitarea durerilor de spate şi de ceafă.

O postură incorectă, „prăbuşită”, are, dimpotrivă, efecte negative ample asupra corpului, spune un specialist din cadrul Chartered Society of Phy­sio­therapists, din Marea Britanie. Printre acestea se numără:

  • reducerea aportului de oxigen şi nutrienţi în zona abominală
  • încetinirea digestiei, ceea ce duce la o senzaţie de moleşeală, de letargie
  • împiedicarea respiraţiei, care devine mai superficială, reducând aportul de aer la plămâni, iar ca urmare, organismul se simte stresat, ceea ce afectează negativ somnul şi nivelul de energie.

 

Un studiu realizat pe 74 de persoane din Noua Zeelandă a arătat că poziţia la birou are şi efecte asupra stării de spirit şi a comportamentului.

  • cei care stătuseră drepţi aveau un nivel mai înalt al stimei de sine, se simţeau mai alerţi, mai bine dispuşi şi mai puţin temători decât cei care stătuseră într-o poziţie strâmbă sau „căzută”. 
  • cei cu o postură strâmbă vorbeau mai puţin, foloseau mai multe cuvinte cu încărcătură negativă, mai multe pronume la persoana întâi – denotând că erau mai preocupaţi de propria persoană -, mai multe cuvinte ce evocau tristeţea şi încercau în mai mică măsură emoţii pozitive, comparativ cu cei care stătuseră drepţi.

A şedea drept poate fi o strategie comportamentală simplă de a dobândi o dispoziţie mai pozitivă şi de a rezista mai bine stresului, spun cercetătorii. Rezultatele au fost publi­cate în jurnalul Health Psychology.

Alte studii arătaseră că postura influenţează şi rezultatele şcolare: elevii care şedeau drepţi în bancă aveau, în general, note mai bune decât cei care stăteau strâmb.

(descopera.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.