ACTUALITATE 22 septembrie 2014

Proiect de educaţie sanitară lansat cu prilejul Zilei Mondiale a Contracepţiei

de Agerpres | 736 vizualizări

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Covasna lansează un nou proiect de educaţia sanitară în şcolile din judeţ, prin care îşi propune să informeze elevii cu privire la importanţa prevenirii sarcinilor nedorite şi bolilor cu transmitere sexuală.

Coordonatoarea Compartimentului de Promovare a Sănătăţii, Lazar Klaudia, a declarat că proiectul vizează în special şcolile din mediul rural, amintind că o campanie similară s-a derulat în precedentul an şcolar în oraşele din judeţ. „Proiectul intitulat 'Este viaţa ta, este viitorul tău, cunoaşte-ţi opţiunile', va fi lansat pe data 26 septembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Contracepţiei”, a precizat Lazar Klaudia, potrivit căreia acesta se va derula cu sprijinul Cabinetului de Planificare Familiară din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe.

Conducerea Spitalului a declarat că în ultimii ani numărul mamelor minore a crescut în judeţul Covasna, iar îngrijorătoare este scăderea vârstei la care tinerele dau naştere primului copil. În primele şase luni din acest an un număr de 44 de minore au născut la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, dintre care şapte abia împliniseră 14 ani. „În 2012 s-au înregistrat 84 de cazuri, anul trecut 87, iar până la jumătatea acestui an s-au înregistrat 44 de cazuri, printre care 26 de tinere între 16-18 ani şi 18 între 14 şi 16 ani. Îngrijorătoare este scăderea vârstei la care unele tinere dau naştere primului copil. La 13-14 ani aceste fete, să spunem lucrurilor pe nume, nu sunt pregătite nici psihologic şi nici fiziologic pentru a deveni mame”, a declarat directorul spitalului, András-Nagy Róbert.

Majoritatea mamelor minore provin din comunităţile de romi din localităţile Vâlcele, Araci, Hetea, Sfântu Gheorghe, Belin, Olteni, Ghidfalău, Întorsura Buzăului şi zonele limitrofe. Şefa Direcţiei judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna, Vass Maria, susţine că e nevoie de un efort concertat pentru informarea şi educarea tinerelor astfel încât să evite sarcinile nedorite, menţionând că există deschidere şi din partea unor organizaţii civile care au distribuit materiale contraceptive.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.