ACTUALITATE 22 septembrie 2014

Proiect unic în Europa la Dalnic

de Székely Emőke | 1761 vizualizări

Scafandrul Szabó Jenő a construit un lac pentru scufundări unde se pot oficia chiar și nunți

În urmă cu câțiva ani a apărut într-o serie de documentare la Discovery Channel și este cunoscut în lumea scufundătorilor ca scafandrul care a descoperit orașul pierdut Callatis, a ținut cursuri de vorbire sub apă pentru surdomuți, s-a întâlnit și cu marele căpitan Jacques Ives Cousteau, care l-a căutat împreună cu echipa lui pentru a-l însoți într-o expediție despre gradul de poluare din bazinul Dunării. Acum are alte planuri, a construit un lac la Dalnic, iar despre mărețul proiect spune că este unic în Europa pentru că nu e vorba despre o piscină, ci despre un lac în toată regula, cu pești și floră acvatică.

Descoperiri și aventuri

Szabó Jenő a fost mai întâi pasionat de speologie, și de aici i se trage și iubirea față de scufundări pentru că, spune el, la un moment dat s-au terminat peșterile uscate. „Am fost forțat de împrejurări să fiu scafandru, trebuia să învăț să mă scufund pentru a trece de sifoane și să continui aventura prin peșteri și în zonele inundate” – a declarat Szabó Jenő. Apoi au urmat ani de scufundări, de explorări, iar scafandrul din Valea Crișului a hoinărit prin multe părți ale planetei și a experimentat cum este să înoți printre rechini și delfini. Dacă despre primii spune că sunt previzibili, trebuie doar să ai ochii deschiși, cei din urmă îl fascinează prin inteligența pe care o au, și despre care știm prea puțin pentru că „nu poți ține un delfin într-o cușcă, ca pe o maimuță”. Szabó spune că nu poate alege un loc preferat dintre cele văzute de el, dar afirmă că în Marea Roșie este una dintre cele mai clare ape de pe planetă.

În viață nu e ca în filme

Puțini dintre noi sunt cei care să nu fi văzut măcar un film produs la Hollywood în care rechinul furios vine, atacă oamenii și îi mănâncă. Szabó Jenő, cel care a înotat printre rechini, spune că în cazul în care scafandrii cunosc comportamentul rechinilor și respectă unele reguli elementare, nu vor păți nimic. „Rechinul nu atacă niciodată dintr-odată. Mai întâi înoată în jurul tău, și de cele mai multe ori vrea doar să vadă ce ești de fapt. Așa se face că uneori mușcă omul, vede că nu e pește, și îi dă drumul. Astfel puține sunt cazurile în care aceste atacuri sunt mortale. Rechinul nu are mâini și picioare prin care să te pipăie, așadar te mușcă să vadă ce ești” – spune scafandrul. Acesta a adăugat că dacă viața îi este dragă, scafandrul nu trebuie să intre printre rechini la ora mesei, adică dimineața și seara, și de asemenea nu trebuie să poarte bijuterii care pot străluci, pentru că acestea atrag atenția rechinilor.

Szabo Jeno scafandru septembrie 2014 - 1

Când delfinul te ajută

Delfinii în schimb nu atacă oamenii, iar de multe ori sunt curioși și urmează oamenii timp de mai multe ore. Szabó Jenő spune că sentimentul de a înota printre aceste animale speciale este copleșitor. „Delfinul este extrem de inteligent, mai inteligent decât maimuța, însă cercetarea comportamentului acestor animale este mai greoaie. Dacă scoți un animal din habitatul natural, acesta nu se mai comportă natural, regula fiind valabilă și pentru oameni. Eu dacă mă scufund mă gândesc că aș vrea ca delfinii să vină la mine, dar numai dacă vor și ei. Dacă nu vor, să nu vină” – spune. Un alt lucru interesant spus de Szabó în legătură cu delfinii este acela că dacă printre scafandri se află și o femeie însărcinată, delfinul va merge la ea și va pune botul pe burta femeii chiar dacă aceasta este doar în primele luni ale sarcinii, când practic nu se vede încă nimic, însă delfinul simte că în pântecul femeii bate o inimă. De asemenea, Szabó Jenő spune că aceste animale ajută oamenii aflați în pericol, și că nu o dată s-a întâmplat ca delfinul să țină oamenii la suprafață pentru a-i salva de la înec.

Un lac cum nu mai e altul

În vârstă de 46 de ani, scafandrul covăsnean Szabó Jenő a construit un lac la Dalnic, unde dorește să organizeze tot felul de evenimente. Ideile sunt îndrăznețe și interesante, iar proiectul este unic în Europa pentru că nu vorbim despre o piscină, ci despre un lac în adevăratul sens al cuvântului: cu pești, cu floră acvatică, dar și cu echipamente moderne.

Există piscine acoperite care au adâncimi mari, dar acestea sunt fără floră și faună, sunt așadar piscine cu apă tratată. Aici este viață, sunt pești, sunt plante. De asemenea voi monta aparatură video, dar și aparatură de sunet și aparatură de luminat. Noi comunicăm prin vorbe, așadar este important ca scafandrul să audă ce îi spun. De asemenea aparatul video înregistrează tot ce se petrece în apă, iar cel care va veni acolo poate apoi lua acasă înregistrarea. Putem organiza chiar și nunți sub apă, nu e nicio problemă. Nuntașii stau la marginea lacului și privesc întregul proces prin videoproiector” – a declarat Szabó Jenő.

Aceste echipamente costă mult, iar scafandrul spune că nu merită ca cineva să le cumpere doar pentru agrement. Avantajul lui este acela că le are deja pentru că se ocupă de scufundări utilitare, unde aceste aparaturi de sunet și lumini sunt de fapt obiecte ale muncii. Având aceste instalații, le va folosi acum și „la joacă”.

Oportunitate pentru studenți

Lansarea oficială se va face începând cu sezonul estival viitor, adică la 1 mai 2015, însă până atunci Szabó Jenő va organiza cursuri de scafandri. Aceste cursuri au o componentă teoretică și una practică, iar absolvenții vor primi o diplomă recunoscută chiar și în Statele Unite ale Americii.

„Cred că tinerii, studenții au o șansă foarte mare prin aceste cursuri. Pentru ei vom pregăti o ofertă specială prin care vor putea achita costurile în rate lunare a câte 200 de euro, timp de 6 luni, pentru ca efortul financiar să nu fie prea mare. Odată ce le place și au absolvit, au o mulțime de oportunități, pot lucra de exemplu pe perioada vacanței de vară în Grecia sau Croația, sau pentru o perioadă mai mare undeva mai departe, în Bahamas, Thailanda sau oriunde altundeva. Se caută scafandri care să fie ghizi pentru turiști, și ce poate fi mai potrivit pentru un student decât să fie ghid subacvatic, să ia câteva sute de euro pe lună, să aibă masa și cazarea asigurată, să călătorească și să își petreacă timpul cu oameni care sunt de fapt în concediu și se simt bine?” – spune Szabó Jenő.

În ceea ce privește condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a se putea scufunda, Szabó spune că există unele cerințe medicale, adică participantul să nu sufere de boli cardiace sau să nu aibă probleme cu urechea. De asemenea el a spus că la Sfântu Gheorghe există o deschidere față de această activitate, în anii trecuți s-au format mulți scafandri care de atunci au mers în toate colțurile lumii și au făcut scufundări printre rechini, delfini, corali. Dacă v-am trezit apetitul, puteți afla mai multe detalii la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe, camera 27.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.