ACTUALITATE 23 septembrie 2014

Codul Rutier se schimbă iar: ce se întâmplă cu centura de siguranţă?

de Covasna Media | 538 vizualizări

De la finele acestei luni va intra în vigoare noul Cod Rutier. Acesta va cuprinde noi reglementări pe care şoferii trebuie să le respecte. Din fericire, acestea se referă doar la capitolul siguranţă.

Obişnuiţi fiind cu ordonanţe de urgenţă, Guvernul a realizat acum noi modificări în Codul Rutier la începutul acestei luni. Modificările vor intra în vigoare de la 28 septembrie şi au ca scop alinierea la legislaţia europeană în materie de siguranţă.

Dacă până acum, purtarea centurii de siguranţă în cazul pasagerilor nu era foarte clară, de acum totul se limpezeşte şi legea spune clar ce trebuie făcut şi cum vor fi sancţionaţi şoferii. Până în acest moment, Codul Rutier spunea: "Conducătorii de autovehicule şi persoanele care ocupa locuri prevăzute prin construcţie cu centuri sau dispozitive de siguranţă omologate trebuie să le poarte în timpul circulaţiei pe drumurile publice". Dar niciodată poliţia nu a dat amendă pentru cei care nu aveau centurile puse, regulamentul de aplicare fiind însă puţin... obscur.

Din 28 septembrie, conform OG nr. 21/2014, publicată în Monitorul Oficial încă din luna august, instituie noi obligaţii pentru şoferi. Aceştia vor fi obligaţi prin lege să-şi anunţe toţi pasagerii cu privire la obligaţia legală de a purta centura de siguranţă în timpul circulaţiei pe drumurile publice, pe toate locurile dotate cu centuri de siguranţă din fabricare.

Tot şoferilor le vine sarcina să se asigure că minorii poartă centura de siguranţă pe timpul conducerii vehiculului, sau că sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate.

De la 28 septembrie 2014 va fi totodată interzis şi sancţionat transportul copiilor de maximum 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă. Cu alte cuvinte, trebuie să-ţi transporţi copilul numai în scaune speciale, nu în braţe, nu pe scaunul din faţă, aşa cum se întâmplă de multe ori. Excepţie de la această regulă vor face autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum şi taxiurile, dacă în acestea din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

Acestea sunt modificările importante din Codul Rutier. Problema este însă că şoferii nu respectă nici legile actuale de purtare a centurii, de vorbit la telefon doar cu handsfree sau de oprire la culoare roşie a semaforului. Să sperăm că în viitor, fiind vorba de reglementări de siguranţă care privesc viaţa copiilor, şoferii vor fi mai responsabili în acest trafic haotic din ţara noastră, scrie 4tuning.ro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.